Koliko stane izdelava spletne strani in vzdrževanje spletne strani? (2021)

V primeru, da razmišljate o spletni strani in vas zanima koliko stane izdelava spletne strani, boste v tem članku našli odgovore o stroških, ki so povezani s spletno stranjo. Zraven tega boste našli tudi smernice glede tega, kakšna spletna stran je primerna za vas.

Uvod - Iz česa je sestavljena spletna stran?

Kot pri vsaki naložbi je treba tudi pri spletni strani ugotoviti pravilno razmerje med ceno in velikostjo oziroma kakovostjo. Seveda želimo za najmanjšo ceno dobiti največ, ker pa gre za zapletene odločitve, moramo najprej poznati osnovne delovanja spletne strani, potem pa bomo ugotovili koliko stane izdelava spletne strani.

Spletna stran je datoteka oziroma skupina datotek, v katerih so shranjena besedila, slike, oblika spletne strani in ostale funkcionalnosti. Te datoteke so shranjene na določenem računalniku, ki mu rečemo »strežnik«. Strežnik je računalnik z nalogo, da na zahtevo obiskovalca, temu pošlje spletno stran. Obiskovalec zahtevo za spletno stran pošlje tako, da v brskalnik vnese naslov (domeno) spletne strani (npr. next-land.com).

Iz tega vidimo, da spletna stran za delovanje potrebuje naslednje tri stvari:

    1. Spletno stran z vsebino od 350 € enkratno
    2. Strežnik od 5 € na mesec
    3. Naslov oziroma domeno 5 € do 20 € na leto

Začetni strošek – Koliko stane izdelava spletne strani in priprava osnovne vsebine?

Koliko stane izdelava spletne strani in priprava osnovne vsebine?​

Preden svetu ponudimo spletno stran in njeno vsebino, moramo to izdelati in pripraviti. Tukaj gre za enkraten strošek, ki je popolnoma odvisen od zahtev in se v Sloveniji giblje od 350€ navzgor. Storitev, ki jo boste prejeli za ta denar je seveda odvisna od ponudnika; v povprečju lahko pričakujete: preprost vizualni izgled (brez profesionalnega oblikovanja), zelo omejeno število podstrani, vnos vsebine (ki jo pripravite sami) in z malo sreče še kakšen kontaktni obrazec. Takšna spletna stran predstavlja »spletno vizitko«, saj podjetje le na kratko predstavi ter obiskovalcem poda vaše kontaktne podatke in naslov.

Cena se prilagodi glede na dodatne potrebe, kot so dodatne podstrani, vgradnja sistema za pisanje člankov in izboljšana vizualna podoba, ki je prilagojena tudi za mobilne naprave. V nekaterih primerih je potrebna tudi večjezična podpora in optimizacija SEO ter optimizacija hitrosti, da spletna stran dosega boljše rezultate v spletnih iskalnikih, kot je Google. V ozadju se lahko dodajo tudi mnoge dodatne funkcionalnosti, ki izboljšajo delovanje spletnih strani. Sem spada sledenje obiskovalcem in možnost prodaje izdelkov na spletni strani (spletna trgovina).

Koliko stane izdelava povprečne spletne strani?

Za primer vzemimo podjetje, ki potrebuje spletno stran, na kateri se bo predstavilo. Predstavilo bo tudi svoje izdelke in storitve, ter omogočilo pošiljanje povpraševanja. Vizualna podoba ni zelo pomembna, pomembno pa je, da so barve spletne strani usklajene z barvami obstoječega logotipa. Za takšno spletno stran bo podjetje odštelo okoli 800 €. Če podjetje ugotovi, da spletna stran potrebuje kakšne dodatke, povezave z družbenimi omrežji in sledenje obiskovalcem, pa se cena hitro dvigne čez 1000 €. V primeru, da se doda še možnost prodaje izdelkov na spletni strani, pa se cena dvigne še za nekaj sto evrov.
Za takšno ceno lahko podjetje pričakuje povprečno slovensko spletno stran, ki je zadostna, da ima podjetje spletno stran, ki je podobna konkurenčnim spletnim stranem.

Koliko stane izdelava nadpovprečne spletne strani?

V primeru, ko želi podjetje izstopati na spletu in ustvariti vtis pri potencialnih strankah, je za spletno stran potrebno odšteti več. Napredna vizualna podoba, ki je dodelana do najmanjših podrobnosti in barve, ki jih do natančnega barvnega odtenka izbere izkušen grafični oblikovalec prinesejo svojo ceno. Če dodamo še obsežno število podstrani, brezhibno delovanje, pomoč pri pripravi besedila ali celotno pripravo besedila in dolgoročno SEO optimizacijo, je jasno, da bo cena izdelave spletne strani višja – več tisoč evrov.

Gostovanje - Koliko stane strežnik?

Koliko stane strežnik?​

Pri gostovanju je najpomembnejša hitrost in količina podatkov, ki jo lahko shranite na strežnik. Tukaj gre za fizično zmogljivost strežnikov na katerih je spletna stran shranjena, zato je cena odvisna od zahtev spletne strani. Na eni strani imamo velikost spletne strani; Vemo, da preprosto besedilo ne zahteva veliko prostora na trdem disku, če pa želite obiskovalcem nuditi veliko število slik visoke kakovosti ali celo video posnetke, je zgodba drugačna. Na drugi strani pa imamo število obiskovalcev; Ker se mora strežnik odzvati na vsako zahtevo obiskovalca, mora biti dovolj zmogljiv, da se odzove vsem obiskovalcem. Ko je obiskovalcev malo to ni težava, veliko obiskovalcev pa zahteva bolj zmogljiv strežnik.

Za osnovne spletne strani z nekaj besedila in manjšim številom slik zadostuje deljen strežnik, ki stane okoli 5 € na mesec. Ko pa se zahteve spletne strani povečajo kot pri zahtevni spletni trgovini, pa lahko cena gostovanja doseže tudi do 50 € na mesec.

Domena - Kakšna je cena domene?

Kakšna je cena domene?​

Domene so spletni naslovi, ki obiskovalce povežejo do strežnika. Za domeno je mogoče izbrati poljubno besedilo z različnimi končnicami, kot so: ».si«, ».net«, ».com«, ».org«, ipd.

Izbrati je mogoče le domene, ki še niso zasedene oziroma jih ni kupil nihče drug. Domeno zakupite za leto dni in jo podaljšate vsako leto. Letne cene domene se gibajo od 5 € do 25 € in so odvisne od končnice. Bolj kot je končnica popularna višje, so cene. V primeru, da je kdo že zakupil domeno, ki si jo zelo želite, lahko stopite v stik s to osebo in se dogovorite za prenos domene (v zameno za dogovorjen znesek).

Vzdrževanje - Koliko bo stalo vzdrževanje spletne strani?

Koliko bo stalo vzdrževanje spletne strani?​

Četudi je spletna stran dokončana in odlično deluje, je potrebno redno vzdrževanje, ki prepreči upočasnitev delovanja ali celo prenehanje delovanja. Potrebne so redne posodobitve in arhiviranje spletne strani. Osnovno vzdrževanje stane le nekaj evrov na mesec. Na drugi strani se za večje spletne strani, pri katerih je potrebno tudi redno dograjevanje, vzdrževanje zaračuna po delovnih urah programerja. Ura programerja se v Sloveniji giba od 30 € do 80 €, odvisno od zahtevnosti dela.

Zaključek - Cena spletne strani

Podjetje z nekaj zaposlenimi se lahko na spletu kvalitetno predstavi za okoli 1500 € začetne naložbe. Pozneje pa mesečni strošek za domeno, gostovanje in vzdrževanje spletne strani znaša pribl. 60 € na mesec. Za bolj preprosto predstavitev podjetja se ta zneska prepolovita, za najvišjo kakovost in možnost prodaje izdelkov v spletni trgovini pa tudi podvojita.

Ker je ta znesek za manjša podjetja in obrtnike lahko precejšen zalogaj, obstaja možnost, da počakate na akcijsko ponudbo in tako prihranite. Druga možnost, ki vam jo nudimo, pa je, da začnete z manjšo spletno stranjo in jo pozneje nadgradite, tako bo cena vedno prilagojena vašim potrebam.

Pridobite ponudbo zdaj!

Na željo vam izdelamo analizo ter pripravimo ponudbo in načrt za izdelavo spletne strani.

Brezplačnih 30 minut

Naročilo na brezplačno svetovanje in priprava ponudbe!