Koliko stane izdelava spletne strani v letu 2023?

V primeru, da razmišljate o spletni strani in vas zanima, koliko stane izdelava spletne strani, boste v tem članku našli odgovore o stroških, ki so povezani s spletno stranjo. Zraven tega boste našli tudi smernice glede tega, kakšna spletna stran je za vas primerna.

Dobra spletna stran je naložba, ki se obrestuje!

Če še niste dobro seznanjeni o tem, kar vam lahko spletna stran nudi in kako lahko ta sodobni medij uporabite, da ustvarite veliko dodane vrednosti, vam spletna stran verjetno predstavlja nujno zlo in morda celo nepotreben strošek.

Zato morate, preden se lotite izdelave spletne strani, poznati namen in dodano vrednost te spletne strani. Zraven tega se morate zavedati tudi lastnega truda, ki ga boste vložili v postopku izdelave spletne strani (iskanje izvajalca, dogovarjanje, sodelovanje pri izdelavi, izobraževanje).

Šele nato boste lahko dobro ocenili, kakšen cenovni razred spletne strani je za vas primeren.

Iz česa je sestavljena spletna stran?

Kot pri vsaki naložbi je treba tudi pri spletni strani najti pravilno razmerje med ceno in velikostjo oziroma kakovostjo. Seveda želimo za najmanjšo ceno dobiti največ, ker pa gre za zapletene odločitve, moramo najprej poznati osnovne delovanja spletne strani.

Spletna stran je datoteka oziroma skupina datotek, v katerih so shranjena besedila, slike, oblika spletne strani in ostale funkcionalnosti. Te datoteke so shranjene na določenem računalniku, ki mu rečemo »strežnik«. Strežnik je računalnik z nalogo, da na zahtevo obiskovalca, obiskovalcu pošlje te datoteke (spletno stran). Obiskovalec zahtevo za spletno stran pošlje tako, da v brskalnik vnese naslov (domeno) spletne strani (npr. www.next-land.com).

Iz tega vidimo, da spletna stran za delovanje potrebuje vsaj naslednje štiri stvari:

    1. Spletno stran z vsebino in funkcionalnostmi
    2. Strežnik
    3. Naslov oziroma domeno
    4. Vzdrževanje spletne strani

1. Koliko stane izdelava spletne strani in priprava osnovne vsebine?

Preden svetu ponudimo spletno stran in njeno vsebino, moramo to izdelati in pripraviti. Ker gre pri tem v večini za opravljene ure dela, se cena zelo razlikuje glede na kakovost in poudarek na podrobnostih. Ker vsaka spletna stran zahteva precej načrtovanja in dogovarjanja je spletno stran skoraj nemogoče izdelati v manj kot 20 urah dela. Kar v Sloveniji pomeni, da je realna cena najcenejše spletne strani okoli 900€.

Storitev, ki jo boste prejeli za ta denar je seveda odvisna od ponudnika; v povprečju lahko pričakujete: preprosto vizualna podoba (brez profesionalnega oblikovanja), zelo omejeno število pod-strani, vnos vsebine (ki jo pripravite popolnoma sami) in z malo sreče še kakšen kontaktni obrazec.

Cena izdelave spletne strani se poveča glede na dodatne potrebe, kot so dodatne pod-strani, vgradnja sistema za pisanje člankov in izboljšana vizualna podoba. V nekaterih primerih je potrebna tudi večjezična podpora in optimizacija SEO ter optimizacija hitrosti, da spletna stran dosega boljše rezultate v spletnih iskalnikih, kot je Google. V ozadju se lahko dodajo tudi mnoge dodatne funkcionalnosti, ki izboljšajo delovanje spletnih strani. Sem spada sledenje obiskovalcem in integracije z zunanjimi sistemi.

Koliko stane izdelava povprečne spletne strani?

Za primer vzemimo podjetje, ki potrebuje spletno stran, na kateri se bo kakovostno predstavilo. Predstavilo bo tudi svoje izdelke in storitve, ter omogočilo pošiljanje povpraševanja. Vizualna podoba je precej pomembna, še bolj pa je pomembna uporabniška izkušnja in hitro delovanje.

Za takšno spletno stran bo podjetje odštelo okoli 3000€.

2. Koliko stane strežnik?

Pri gostovanju je najpomembnejša hitrost in količina podatkov, ki jo lahko shranite na strežnik. Tukaj gre za fizično zmogljivost strežnikov na katerih je spletna stran shranjena, zato je cena odvisna od zahtev spletne strani. Na eni strani imamo velikost spletne strani; Vemo, da preprosto besedilo ne zahteva veliko prostora na trdem disku, če pa želite obiskovalcem nuditi veliko število slik visoke kakovosti ali celo video posnetke, je zgodba drugačna. Na drugi strani pa imamo število obiskovalcev; Ker se mora strežnik odzvati na vsako zahtevo obiskovalca, mora biti dovolj zmogljiv, da se hitro odzove vsem obiskovalcem. Ko je obiskovalcev malo to ni težava, veliko obiskovalcev pa zahteva bolj zmogljiv strežnik.

Za osnovne spletne strani z nekaj besedila in manjšim številom slik zadostuje deljen strežnik, ki stane slabih  10€ na mesec. Ko pa se zahteve spletne strani povečajo kot pri zahtevni spletni trgovini, pa lahko cena gostovanja doseže tudi do 50 € na mesec.
*Gre za cene, ko spletna stran deluje v slovenskem okolju.

3. Kakšna je cena domene?

Domene so spletni naslovi, ki obiskovalce povežejo do strežnika. Za domeno je mogoče izbrati poljubno besedilo z različnimi končnicami, kot so: ».si«, ».net«, ».com«, ».org«, ipd.

Izbrati je mogoče le domene, ki še niso zasedene oziroma jih ni kupil nihče drug. Domeno zakupite za leto dni in jo podaljšate vsako leto. Letne cene domene se gibajo od 5 € do 25 € in so odvisne od končnice. Bolj kot je končnica popularna višje, so cene. V primeru, da je kdo že zakupil domeno, ki si jo zelo želite, lahko stopite v stik s to osebo in se dogovorite za prenos domene (v zameno za dogovorjen znesek).

4. Koliko bo stalo vzdrževanje spletne strani?

Četudi je spletna stran dokončana in odlično deluje, je potrebno redno vzdrževanje, ki prepreči upočasnitev delovanja ali celo prenehanje delovanja. Potrebne so redne posodobitve in arhiviranje spletne strani. Osnovno vzdrževanje stane le nekaj evrov na mesec. Na drugi strani se za večje spletne strani, pri katerih je potrebno tudi redno dograjevanje, vzdrževanje zaračuna po delovnih urah programerja. Ura programerja se v Sloveniji giblje od 30 € do 80 €, odvisno od zahtevnosti dela.

Zaključek - Cena spletne strani

Podjetje z nekaj zaposlenimi se lahko na spletu kvalitetno predstavi za okoli 3000 € začetne naložbe. Pozneje pa mesečni strošek za domeno, gostovanje in vzdrževanje spletne strani znaša pribl. 60 € na mesec. Za bolj preprosto predstavitev podjetja se ta zneska prepolovita, za najvišjo kakovost in možnost prodaje izdelkov v spletni trgovini pa hitro tudi podvojita.

Brezplačnih 30 minut

Naročilo na brezplačno svetovanje in priprava ponudbe!