Second Life, Decentraland

V predhodnem blogu smo predstavili osnove virtualnosti in virtualnih svetov, v tem pa se bomo osredotočili na dva znana virtualna svetova trenutno na spletu. Pogledali bomo kako sta nastala, kaj lahko počnemo v njih in kako delujeta:

Second Life

Second Life (SL) je virtualni svet, ki ga je razvilo podjetje Linden Lab in je od 23. junija 2003 dostopen preko interneta. Prosto dostopen program imenovan Second Life Viewer, omogoča svojim uporabnikom t. i. prebivalcem, da med seboj komunicirajo preko avatarjev. Prebivalci lahko raziskujejo, srečujejo druge prebivalce, se družijo, sodelujejo v posameznih skupinah in dejavnostih, ustvarjajo in delijo virtualne dobrine ter storitve med seboj, kakor tudi potujejo po vsem svetu. Second Life je namenjen ljudem starim 18 let in več, medtem ko je Teen Second Life za mlade od 13. do 17. leta starosti.

V programsko opremo SL je vgrajeno tridimenzionalno orodje, ki temelji na preprostih geometrijskih oblikah, kar omogoča prebivalcem gradnjo virtualnih predmetov. Uporablja se lahko v kombinaciji s programom Linden Scripting Language, ki daje funkcionalnost in uporabnost predmetom. Pogoji sodelovanja v SL zagotavljajo, da uporabniki obdržijo avtorske pravice za vse vsebine, ki jih ustvarijo.

V januarju 2008 so prebivalci preživeli skupno 28.274.505 ur v virtualnem svetu, kjer je bilo vsakem trenutku v povprečju prijavljenih 38.000 prebivalcev. Največja gostota je bila zabeležena v prvi četrtini leta 2009 in sicer 88.200 prebivalcev.

Konec marca leta 2008, je bilo registriranih približno 13 milijonov računov. Čeprav jih je velik odstotek neaktivnih in jih je tudi veliko takšnih, ki imajo po več odprtih računov, zato je nemogoče govoriti o zanesljivih podatkih o dolgotrajni uporabi. Januarja 2008 so prebivalci prebili 28,274,505 ur v Second Lifu, torej je bilo povprečno 28,000 prebivalcev prijavljenih v danem trenutku.

Uporaba

Prebivalci so uporabniki Second Lifea in njihova zunanja podoba je njihov avatar. Osnovni avatar ima človeško obliko, moški ali ženski spol in široko izbiro fizičnih lastnosti ter oblačil. Avatarji so lahko ustvarjalni pri svojem videzu ali pa so podobni osebam, ki jih predstavljajo. Pogovori se uporabljajo med dvema ali več avatarji in jih lahko sliši in vidi vsak drug avatar, ki je takrat na dani distanci/bližini. IM se uporablja za zasebne pogovore in sicer med dvema avatarjema ali med člani skupine ter celo med predmeti in avatarji.

Premium članstvo (US $ 9.95/mesečno., US $ 22,50/četrtletno ali US $ 72/letno.) ponuja uporabnikom širšo stopnjo tehnične podpore ter zagotavlja avtomatsko štipendijo na račun uporabnikovega avatarja v višini 300 Linden $ na teden. Avatarji lahko zavzamejo, po volji uporabnikov, katerikoli obliko (ljudje, živali, rastline, minerali ali njihove kombinacije itd.) oz. se lahko prebivalci odločijo, da bodo takšni kot so v resničnem življenju. Lahko se tudi odločijo, da bodo še bolj abstraktnih oblik, saj je skoraj vsaka sprememba avatarja popolnoma prilagodljiva.

Gospodarstvo

Second Life ima interno valuto imenovano Linden dolar (L $). L $ se lahko uporabi za nakup, prodajo, najem ali zamenjavo zemljišča ali blaga in storitev z drugimi uporabniki. Med virtualno blago štejemo stavbe, vozila, naprave vseh vrst, animacije, oblačila, kožo, lasje, nakit, rastlinstva in živalstva ter umetniška dela. Storitve vključujejo »kampiranje«, delo za denar, poslovno upravljanje, zabavo in ustvarjanje vsebin po meri (ki jih lahko razdelimo v naslednjih 6 kategorij: gradnja, teksturiranje, skripte, animacija, umetniška smer in položaj proizvajalca projekta/financerja). L $ je mogoče kupiti z ameriškimi dolarji in drugimi valutami, ki kotirajo na LindeX, posredovanih s strani neodvisnih posrednikov, drugih uporabnikov in priznanih s strani podjetja Linden Lab. Denar pridobljen od prodaje valute se najpogosteje uporablja za plačilo lastnih stroškov naročnine, storitev in dajatev v SL.

Po podatkih, ki jih je objavilo podjetje Linden Lab je februarja 2009 okoli 64.000 uporabnikov imelo dobiček v SL, od katerih je 38.524 zaslužilo manj kot 10$, medtem ko jih je 233 zaslužilo več kot 5000$. Dobički izhajajo iz prodaje virtualnih dobrin, najema zemljišč in druge široke palete storitev. Marca 2009 je postalo znano, da obstaja nekaj uporabnikov SL, katerih dobiček presega 1 milijon ameriških dolarjev na leto. Nekatera podjetja tako proizvajajo prihodke od storitev, opravljenih v Second Life.

Decentraland

Zamisel o virtualnem svetu ni nova in podobno kot pred petnajstimi leti Second Life danes Decentraland obljublja številne možnosti, ki posamezniku v realnem svetu niso vselej dosegljive. A razlika od drugih domišljijskih svetov ni le v potopitveni izkušnji, temveč predvsem v tem, da se nakup virtualnega sveta zgodi s pametno pogodbo.

Decentaland, ki se ponaša z nazivom prve platforme navidezne resničnosti, deluje na blokovni verigi Ethereum. To uporabnikom omogoča, da postanejo čisto pravi lastniki posestva na Decentralandu, kjer lahko postavijo svoj posel, pa naj bo to kazino, kino, koncertna dvorana ali karkoli drugega.

Kot že samo ime pove, se Decentraland kiti z decentralizacijo, atributom, značilnim za tehnologijo veriženja podatkovnih blokov. Uporabniku to spodbuja zaupanje, saj s platformo ne operira nek čudaški lastnik z zlohotnim načrtom, temveč je lastnikov toliko, kolikor je uporabnikov, s tem pa se tudi čudaštvo razprši na mnogotere svetove, prežete z Mano.

V Decentralandu je Mana življenjska sila ali sredstvo za stvarjenje nepremičninskih in premičninskih čudežev. Lahko jo zapravljamo za nakup raznoraznih reči ali pa z njo bogatimo, ko prodajamo svoje izdelke, ki kakopak delujejo le v navideznem svetu. To pa ne velja za kriptovaluto Mano, ki jo uporabljamo tudi v realnem svetu in jo v kriptomenjalnicah zamenjamo za dolarje ali evre.

Decentraland je svoj prvi uspeh požel kot ICO (Initial Crowd Offering), ko jim je avgusta lani zgolj v 35 sekundah uspelo zbrati 24 milijonov ameriških dolarjev. V začetku letošnjega leta so uspešno izvedli tudi dražbo 90 tisočih parcel v virtualnem mestu Genesis City, kjer je povprečna cena parcele znašala približno 575 ameriških dolarjev.

Parcele v Decentraland
Brezplačnih 30 minut

Naročilo na brezplačno svetovanje in priprava ponudbe!