SPLETNA TRGOVINA – EVOLUCIJA 1/2

Spletna trgovina je pojem, ki ga se srečujemo na vsakem koraku, če uporabljamo splet. Preko spletne trgovine lahko brez telesnih naporov naročimo, plačamo izdelke in jih dobimo dostavljene na dom.

Delež ljudi, ki si v razvitem svetu pri nakupovanju pomaga z internetom, presega 90 %. Ne moremo si več predstavljati, da bi kupili avtomobil brez predhodnega raziskovanja in branja mnenj na internetu. Seveda pa ni bilo vedno tako – zgodovina spletne prodaje je resda razmeroma kratka, a nedvomno zelo pestra, saj je v kratkem času povsem spremenila svet, v katerem živimo.

ZAČETKI SPLETNE PRODAJE

V šestdesetih letih prejšnjega stoletja izdelava spletnih trgovin še ni bila mogoča, pravzaprav interneta še ni bilo. So se pa pojavila prva učinkovita računalniška omrežja, ki so omogočila deljenje podatkov med različnimi uporabniki znotraj podjetja. Razvoj se je nadaljeval v smeri vse večjih in uporabnejših omrežij, naposled pa smo v osemdesetih dobili javni internet, kot ga poznamo danes, čeprav seveda v bistveno manjšem obsegu.

VIDEOTEX – 1979

Leta 1979 nastane spletna prodaja. No, ne ravno spletna prodaja kot jo poznamo danes, ampak njeno jedro. Pojavi se Videotex – sistem za dvostransko prenašanje sporočil, ki se je najprej začel uporabljati v podjetjih. Videotex nam je pravzaprav zelo poznan, a pod drugim imenom. Poznamo ga pod imenom teletekst, kjer je še vedno šlo za prenos sporočil, a v primerjavi z Videotexom je šlo za preprostejši, enostranski prenos. Videotext je pomemben za razvoj spletnih trgovin zato, ker je omogočal hitro komunikacijo med dvema strankama in navidezno takojšnjo prodajo izdelkov ali storitev. Ravno to načelo sočasnega takojšnjega pregleda ponudbe in sklenitve posla na daljavo je temelj vseh sodobnih spletnih trgovin.

AMAZON – 1994

Prva prava spletna trgovina pa je nastala leta 1994 – takrat je začela delovati spletna knjigarna Amazon, ki je danes en izmed največjih spletnih trgovcev s pestro ponudbo izdelkov. V začetku je bil Amazon le preprosta spletna knjigarna, ustanovitelj Jeff Bezos pa je naročila izpolnjeval kar v domači garaži. A že takrat se je izkazalo, da ima takšna trgovina bistvene prednosti pred fizičnimi trgovinami – čeprav je Amazon posloval v garaži, se je lahko okitil z nazivom največje knjigarne na svetu, saj je imel na virtualnih prodajnih policah neomejeno ponudbo knjig, medtem ko si običajne knjigarne seveda niso mogle privoščiti toliko prostora v fizičnih prodajalnah.
Amazon se je hitro prikupil zgodnjim uporabnikom interneta in se v dveh desetletjih razvil v enega najpomembnejših trgovcev na svetu. Res pa je, da je trajalo kar osem let od ustanovitve, da je Amazon začel poslovati z dobičkom.

Prva pisarna Amazona – Jeff Bezos

E-BAY – 1995

Kmalu za Amazonom se je na internetu pojavilo še eno tržišče z nekoliko drugačnim modelom. AuctionWeb ali danes nič manj znani eBay je ponudil možnost spletnega trgovanja tudi posameznikom, ne le podjetjem. Prva kupčija, sklenjena preko spletnega dražbenega sistema, je bila podaja pokvarjenega laserskega kazalnika za slabih 15 dolarjev. AuctionWeb omogoča širši nabor izdelkov v različnih stanjih, kjer je določanje cene prepuščeno uporabnikom.

Evolucija spletnih trgovin v veliki meri sloni na teh dveh platformah in njunih osnovnih funkcionalnostih. S pojavom Amazona in Ebay-a je vsako podjetje (in vsak posameznik!) dobilo spletni prostor, na katerem lahko kupuje in prodaja svoje izdelke širokemu krogu potencialnih kupcev.

V tistem času je bila izdelava spletnih trgovin povsem v domeni posameznih mojstrov, ki so bili v stiku z novo tehnologijo. Potem, ko se je začelo programersko znanje širiti tudi med druge ljubitelje računalništva, so postale spletne strani in trgovine zelo raznolike, oblikovati pa so se začeli nekateri sistemi, ki so omogočali hitro izdelavo spletnih trgovin brez potrebe po izdatnem programerskem znanju.

Tukaj preberite drugi del članka o spletnih trgovinah.

Brezplačnih 30 minut

Naročilo na brezplačno svetovanje in priprava ponudbe!