Amazon – spletna trgovina 1/2

Zgodba enega največjih spletnih trgovcev se je začela leta 1994, ko se je podpredsednik Shawa Jeff Bezos odločil, da bo odstopil s položaja in ustanovil svoje podjetje. Jeff Bezos je v Seattlu registriral podjetje Cadabra (ime je očitno izviralo iz čarobnega “blebetanja”) in nameraval prodajati knjige. A ni šlo: ime je bilo preveč podobno besedi truplo (“Cadaver”).

V iskanju svežih idej je Jeff brskal po Oxfordovem slovarju in naletel na besedo “Amazon”. Amazon je največja reka na svetu (Bezosova trgovina naj bi bila največja na svetu) – ime se začne z “A” in vsebuje ”Z”, puščica v logotipu pa pomeni, da Amazon prodaja vse od A do Z. Amazon.com je bil registriran novembra 1994.

Izbral je tržno nišo za tiste čase – trgovanje prek interneta. Prvo, na kar se je osredotočil ustanovitelj podjetja, je bila prodaja knjig, saj je tak izdelek mogoče pošiljati po pošti in nuditi široko ponudbo naslovov, ki v lokalnih knjigarnah niso na voljo. Američani so pobudo cenili in že na samem začetku je Amazonu uspelo pokazati odlične rezultate.
Inovativen korak pri privabljanju strank je možnost objavljanja mnenj, komentarjev in ocen. Posledično lahko izdelke/knjige preučite, se seznanite z njihovim ugledom in šele po tem sprejmete odločitev o nakupu. Širitev storitve je potekala s povečanjem asortimaja – poleg knjig so začeli nuditi tudi glasbene albume, filme, različno digitalno opremo in programsko opremo.

PRVO POSLOVANJE

Prva naročila v spletni trgovini so se pojavila poleti 1995. Prva knjiga na spletnem mestu – učbenik za programiranje Fluid Concepts and Creative Analogies: Computer Models of the Fundamental Mechanism Mechanism of Douglas Hoftstadter – je bila prodana 3. aprila 1995.

Knjige so se izkazale za najboljšo možnost: pred nakupom jih ni treba videti (za razliko od na primer oblačil) – samo preberite pripis in si oglejte naslovnico. Spletna trgovina je hitro postala priljubljena. V prvem mesecu je Amazon odpošiljal v vse države ZDA in v več kot 40 drugih držav. Do septembra so tedenski prihodki znašali že 20 tisoč dolarjev.

Amazon je imel takrat le ogromno bazo podatkov o milijonih naslovov knjig in ni imel zaloge knjig: ko je prejel naročilo, je knjigo naročil in jo prodal naprej. V Amazonovem skladišču v Seattlu je bilo le 2000 knjig – le tisto, kar je bilo treba kmalu poslati prejemnikom.

POSLOVNI NAČRT

Amazon je imel za tiste čase zanimiv poslovni načrt: podjetje je ves svoj dobiček vlagalo v razvoj. “Ali smo prvi ali smo izgubili” – ta koncept je pozneje uporabil Google, nato pa Facebook. Toda v devetdesetih letih je bil ta pristop nov in vlagatelji so bili zelo zaskrbljeni, da podjetje celih pet let ni prinašalo denarja. Toda, ko je marca 2000 počil mehurček dot-com, ki je na dno povlekel stotine internetnih podjetij, je bil Amazon eden tistih, ki so preživeli.
Cena delnice družbe je padla s 107 na 7 dolarjev, vendar je imela družba še vedno zračno blazino, ki ji je omogočala celo vlaganje denarja v združitve in prevzeme. Med krizo je spletna trgovina uspela kupiti konkurente, zabredla v dolgove in postala še večja. Prodaja je še naprej rasla, promet na spletnem mestu pa se je povečal zaradi interakcije uporabnikov.

URESNIČEVANJE CILJEV

Na začetku poti si je Jeff Bezos zastavil dve smernici: če njegovo podjetje do leta 2000 proda na leto 74 milijonov dolarjev blaga, bo to običajen rezultat dela; če bo njegovo podjetje do leta 2000 začelo prodajati 144 milijonov dolarjev, bo to uspeh. V resnici je leta 2000 prodaja Amazona presegla 1,6 milijarde ameriških dolarjev. Prodajalec je postal eden največjih igralcev spletnega poslovanja. Če je bilo podjetje leta 1997 na IPO ocenjeno na 438 milijonov dolarjev, je bilo zdaj vredno skoraj petkrat več. In leta 2001 se je zaradi velike prodaje v prazničnem času, na črni petek in božič, pojavil prvi dobiček – pet milijonov dolarjev v zadnjem četrtletju. Podjetje je že postalo velik del svetovnega gospodarstva. Vsak tretji spletni nakup v Ameriki je opravljen na Amazonu.

Brezplačnih 30 minut

Naročilo na brezplačno svetovanje in priprava ponudbe!