One page spletna stran

Svojo spletno stran ima že skoraj vsako podjetje, organizacija ali samostojni podjetnik, kot tudi influencerji. V spodnjem blogu Vam bomo predstavili hit med dizajni spletnih strani – tako imenovane enostranske spletne strani.
Drugače se jim pravimo tudi parallax scrolling website. To pomeni, da namesto tega, da je vaša spletna stran narejena z več pod stranmi, je vsa vsebina na eni strani.

Struktura in vsebina One page spletne strani

Organiziranje enostranske strani je lahko pravi izziv, saj je vsa vsebina spletne strani samo na eni strani. Glavni namen enostranske spletne strani je, da vse pomembne informacije predstavimo na eni strani. Vendar moramo biti pazljivi in razmisliti, katere informacije so dejansko najpomembnejše.

Ko se prepričamo o tem, katera vsebina je pomembna in kako jo bomo predstavili, je lahko onepage spletna stran zagotovilo za odlično, brezhibno in učinkovito uporabniško izkušnjo za obiskovalce spletne strani. Uporabniška izkušnja izvira ravno iz tega, kako smo se ljudje navadili uporabljati splet: obiščemo spletno stran in na hitro preletimo prvo stran, da preverimo, če so na njej informacije, ki jih potrebujemo. Če ugotovimo, da le-teh informacij ni, brez nadaljnjega raziskovanja zapustimo spletno stran.

Onepage spletna stran ima okoli 5 vsebinskih razdelkov – za karkoli več od tega je smotrno razmisliti o podstraneh. Na enostranski spletni strani majhnega podjetja ti razdelki predstavljajo kratko predstavitev: kaj počnemo, opis izpostavljenega produkta, reference ter nekaj besed o nas s kontaktnimi podatki.

Vsebinske razdelke prilagodite vašim potrebam – a vendar morate biti pozorni na količino informacij in na postavitev le-teh na spletni strani. Uporabniki se bodo po vaši strani premikali navzdol, zato je postavitev informacij veliko bolj pomembna kot pa v primeru, da imamo spletišče razdeljeno na podstrani, kjer se uporabnik sam odloči za zaporedje, v katerem želi prejeti informacije.

Uporabniki One page spletne strani

Enostranska spletna stran je primerna predvsem za majhna podjetja in samostojne podjetnike, ki opravljajo zelo specifično dejavnost, pri kateri ni veliko ponudbe med produkti in storitvami. Vendar pa to še ne pomeni, da je to edina možna uporaba onepage spletne strani – strukturo onepage spletne strani je mogoče učinkovito uporabiti tudi kot prvo stran spletne strani.

Veliko podjetij si želi spletno stran, ki bo o njih povedala čim več, da bodo tako spletna stran posredovala čim več informacij. Kadar pa ima podjetje stalen posel za zelo specifične naročnike, pa to ni potrebno. To velja za mnoga podjetja, ki se na trgu delujejo kot podizvajalci, pri katerih je namen spletne strani le vzpostavitev prvega stika in dvig avtoritete – potencialni partnerji so velikokrat skeptični glede podjetja, ki nima urejene spletne strani. Tisto, kar je nujno, je zgolj preprosta prisotnost na spletu. Potrebna je torej one page stran, ki bi jo lahko preprosto imenovali tudi nekoliko bolj obsežna vizitka. Na njej je skromen opis podjetja ali dejavnosti s kontaktnimi podatki.

Enostranske spletne strani, ki služijo zgolj predstavitvi, pa so primerne še za nekoga. Podjetnike, ki sicer svojo dejavnost promovirajo preko drugih spletnih strani in preko družbenih omrežij. Tako na primer podjetje, ki se ukvarja s prodajo avtomobilov, ne potrebuje svoje lastne prodajne spletne strani. Vso svojo ponudbo lahko predstavlja kar na največjem slovenskem portalu za prodajo avtomobilov.

Torej na kratko, one page stran je torej namenjena tistim, ki v osnovi menijo, da spletne strani ne potrebujejo. Res je, zapletena spletna stran bi bila odveč. A izdelava spletnih strani z osnovnimi informacijami pa pride še kako prav.

Prednosti

Nadzor nad tekom informacij
Ker je vsa vsebina na eni strani, mora obiskovalec pregledati, vse dokler ne pride do informacije, ki jo rabi. Tak dizajn je odličen za tiste, ki želijo svojega obiskovalca načtovano informirati v točno določenem zaporedju.

Obiskovalca peljete na potovanje
Velikokrat so takšne spletne strani zasnovane tako, da so estetsko kompleksne in pritegnejo obiskovalca. Obisk spletne strani postane bolj potovanje kot pa pasivna izkušnja. Oblikovalci takšnih strani so zelo kreativni in dajo takšnim stranem življenje v obliki animacij.

Z malo teksta dosežemo veliko
Tukaj ni prostora za eseje in dolge opise vaših storitev in produktov. Informacije naj bodo premišljene in naj imajo dodano vrednost.

Prijazno do uporabnikov mobilnih naprav
Število uporabnikov interneta preko mobilnih naprav se še kar zvišuje, zato je pomembno, da je naša spletna stran narejena v odzivnem dizajnu. Tako lahko uporabnik tudi preko mobilnega telefona uživa v uporabi vaše spletne strani.

Pomanjkljivosti

Blogerskim vsebinam dokaj neprijazna
Kar nekaj nas je takšnih, ki uporabljamo blog zase ali za svoje podjetje in to pozdravljamo. Na enostranski spletni strani izpade blog drugotnega pomena.

Daljši čas nalaganja
S toliko podatki na eni strani, lahko traja več časa, da se stran naloži. Za hitro delovanje in nalaganje je potrebna posebna optimizacija spletne strani.

Optimizacija 
Pri spletnih straneh, ki imajo pod strani, lahko vsako stran optimiziramo za več ključnih besedah. “One page” spletne strani so omejene na število ključnih besed, kajti stran je zasnovana na fotografijah in ne na tekstu.

Brezplačnih 30 minut

Naročilo na brezplačno svetovanje in priprava ponudbe!