SPLETNA TRGOVINA – EVOLUCIJA 2/2

Tukaj preberite prvi del članka o spletnih trgovinah.

PAYPAL – 1998

Ob koncu desetletja nastane spletni plačilni sistem PayPal, ki ponuja alternativo tradicionalnim gotovinskim in negotovinskim plačilnim sredstvom. PayPal je leta 2002 postal last podjetja Ebay. S tem je bil plačilni sistem neposredno integriran v takrat že priljubljeno in poznano nakupovalno platformo. Takšna integracija je omogočila, da je PayPal postal primarno plačilno sredstvo za plačevanje na spletnih dražbah. Z masovno uporabo storitve je bila smiselnost vlaganja v nadaljnji razvoj več kot očitna.

Večina večjih sodobnih spletnih trgovin kot plačilno sredstvo oziroma sistem ponuja PayPal. Spletne trgovine, ki ga ne ponujajo, so bolj izjeme kot pravilo. Ta trend pa se prenaša tudi na lastnike manjših spletnih trgovin, saj je PayPal cenovno konkurenčno in varno plačilno sredstvo – tako za potrošnika kot za prodajalca.

ZAPPOS – 1999

Kadar govorimo o spletnih trgovinah, ne moremo mimo spletne trgovine Zappos. Zappos ni bila prva spletna trgovina. Je pa bila prva trgovina, ki je imela zgolj spletno različico, ne pa tudi fizične trgovine. Zappos je bila trgovina z obutvijo, kjer so kupci po pošti prejeli izbrano obutev in jo – v kolikor ni ustrezala – na tak način tudi vrnili. Posebnost trgovine je bila v tem, da fizična zaloga artiklov v trgovini ni nikoli obstajala. Spletna trgovina je predstavljala spletni katalog, iz katerega so kupci naročali, prodajalec (Zappos) pa je nato naročene artikle po naročilu pridobil od dobaviteljev.

Hitra evolucija spletnih trgovin je mogoča ravno zaradi primera trgovine Zappos. Danes se spletne trgovine pojavljajo kot gobe po dežju in s svojo številčnostjo nenehno spodbujajo konkurenco k izboljšavam in razvoju spletne prodaje. To pa je mogoče ravno zaradi trgovine Zappos, ki je potrdila zasnovo, da za začetek uspešnega spletnega posla ne potrebujemo fizične trgovine in fizične zaloge, ki predstavljata visoke začetne stroške.

NOVE SPLETNE STORITVE IN DRUŽBENA OMREŽJA – OD 2001

Evolucija spletnih trgovin pa ima še tretje obdobje, ki je nastopilo na prelomu tisočletja. V tem obdobju sta se pojavili dve pomembni novosti, pri čemer je bila prva načrtovana, druga pa se je zgodila povsem slučajno in naravno.

Prva novost so spletne storitve Amazon (AWS), ki so prišle v uporabo leta 2001. Tako kot večina spletnih novosti je tudi ta bila najprej namenjena notranjim potrebam razvijalca, tj. podjetja Amazon. AWS vključuje pravzaprav vse storitve, ki jih sodobno spletno podjetje potrebuje. Med njimi najdemo vse od storitev za delo z bazami in upravljanjem le-teh, organizacijo delovnih procesov, pa do spletnega gostovanja in nudenja rešitev za deljenje datotek v oblaku. Sprva so bile te storitve v uporabi zgolj na Amazonu za izboljšanje lastne organizacijske strukture, danes pa so to storitve, ki jih s pridom uporabljajo druge sodobne platforme, kot je npr. Netflix. Amazon je pravzaprav omogočil alternativni razvoj novih spletnih platform in storitev, ki danes krojijo posebno vejo spletne prodaje.

Za drugo “novost” pa so odgovorni kupci sami. Ta novost so priporočila izdelkov na družbenih omrežjih. Družbena omrežja so bila od nekdaj namenjena deljenju utrinkov iz našega življenja z našimi (najtesnejšimi) prijatelji. Na začetku si najverjetneje nihče ni predstavljal, da bodo družbena omrežja postala inherentni del spletnih trgovin, a vendar se je zgodilo ravno to. Uporabniki so s prijatelji začeli deliti povezave do izdelkov, s katerimi so bili navdušeni. Te povezave pa so vodile neposredno do spletnih trgovin, kjer je bilo te izdelke mogoče kupiti. Odziv lastnikov spletnih trgovin je bil, da so v svojih spletnih trgovinah uporabnikom omogočali neposredno deljenje povezav do izdelkov s klikom na gumb. To je postal nov standard.

SEDANJOST

Praktično vsak večji prodajalec ima svojo ponudbo predstavljeno tudi na spletu, poleg tega ni malo podjetnikov, ki prodajajo izključno preko interneta. Na področju tehnologije so na voljo številna orodja, ki močno olajšajo spletno prodajo, poleg tega je pestra tudi izbira med strokovnjaki, ki ponujajo storitve izdelave spletnih trgovin ter druge vrste pomoči pri spletni prodaji. Mogoča pa je tudi izdelava spletne trgovine v lastni režiji. To omogočajo sodobni sistemi spletnih trgovin, ki nudijo vsem uporabnikom isto platformo in omejeno prilagoditev vizualne podobe in nekaterih funkcionalnosti.

Prodajni uspeh je odvisen od številnih malenkosti, ki v primeru ostre konkurence na sodobnih spletnih tržiščih hitro pomenijo izgubo strank, če jih ne upoštevamo. S tem pa se nadaljuje nezadržen razvoj interneta in specifično spletnih trgovin. Eden izmed aktualnih problemov je ta, kako zagotoviti hitro in varno spletno nakupovanje, ki za kupca ne bi bilo preveč zamudno – kar okoli 26 % kupcev se namreč za nakup ne bo odločilo, ali se morajo pred tem na spletni trgovini registrirati. Poseben izziv prinašajo tudi sodobne varnostne grožnje. Preko spleta kupujemo tudi stvari večjih vrednosti, spletne trgovine pa pobirajo osebne podatke in podatke o bančnih karticah. Te informacije se lahko prestrežejo in zlorabijo, posebnega nadzora nad spletnimi trgovci pa ni, oziroma morajo biti previdni kupci sami.

Brezplačnih 30 minut

Naročilo na brezplačno svetovanje in priprava ponudbe!