Amazon – spletna trgovina 2/2

Amazonova pot do uspeha

Amazon je premagal številne ovire za svoj uspeh: poročila o slabih delovnih pogojih, nenehne kritike drugih podjetij, težave z dostavo in distribucijo. Ključni dogodki v zgodovini Amazona:

1994: Jeff Bezos zapusti službo in v svoji garaži odpre Amazon. V 30 dneh proda za 20.000 dolarjev knjig.

1995: Bezos od Kleinerja Perkinsa prejme 8 milijonov dolarjev.

1999: Časopis Time je Bezosa imenoval za “osebo leta” za popularizacijo spletnega nakupovanja.

2009: Bezos prevzame Zappos.

2013: Bezos prevzame The Washington Post.

Ko pogledate najpomembnejše mejnike v razvoju Amazona, postane jasno, zakaj je postal največji trgovec na svetu. Podjetje je pridobilo več vplivnih medijev in korporacij, za katerimi stojijo nekateri najvidnejši vlagatelji v državi. Toda Amazon se pri tem ne ustavi.

Podjetje je odprlo Amazon Studios, pravi filmski produkcijski studio s sedežem v Seattlu, ki sodeluje z Warner Brothers. Tako bosta oba neodvisna studia lahko svoja dela promovirala in prodajala neposredno prek Amazona. Hkrati je bilo odločeno, da opustijo DVD in povabijo uporabnike k prenosu filmov.

Amazon se razvija tudi v druge smeri. Podjetje je na primer lansiralo Amazon Vendor Express, ki podjetnikom omogoča, da prek Amazona lansirajo nove izdelke. Ustvarjalna platforma CreateSpace omogoča neodvisnim umetnikom, filmskim ustvarjalcem, pisateljem in glasbenikom, da svoja dela objavijo na Amazon Marketu. Poleg elektronskih različic jih bo Amazon lahko distribuiral tudi v fizičnih trgovinah, kar bistveno poveča prodajni potencial. Amazon ustvarjalne ljudi podpira tako, da jim pomaga, da njihovo delo najde občinstvo. Podjetje podpira tudi razvijalce aplikacij, tako da jih povabi, da svoje izdelke objavijo na platformi aplikacij Amazon. Število storitev se nagiba k neskončnosti. Vse to je Amazonu pomagalo postati blagovna znamka, kot je danes. Kljub vsem težavam se podjetje še naprej razvija, širi in izboljšuje, hkrati pa sodeluje z največjimi partnerji.

Danes je Amazon ena najvidnejših in najbogatejših blagovnih znamk, a vse se je začelo z nekaj knjigami v garaži. To dejstvo še enkrat potrjuje, da lahko tudi majhno podjetje s pravo vizijo in zadostno vztrajnostjo postane odlično. Morda je zgodovina Amazon.com ena najbolj zanimivih in nenavadnih.

Na uspeh je vplival tudi pojav partnerskega programa v trgovini, zahvaljujoč kateremu imajo partnerji možnost, da sami promovirajo blago iz asortimaja Amazon.com in s prodajo dobijo provizijo.

Poleg tega velja omeniti zanimivo tehnično novost, ki jo je Amazon.com začel promovirati. To je seveda dobro znan pripomoček – e-knjiga Amazon Kindle, ki omogoča prenos knjig z uporabo internetnih tehnologij.


Amazon ima v lasti več kot 40 hčerinskih družb, vključno z Audible.com, Brilliance Audio, digitalnimi stripi ComiXology v oblaku in spletnim mestom Goodreads. Vse stranke in uporabniki lahko na spletni strani vsakega izdelka blagovne znamke pustijo mnenja. Ko so založniki Jeffa vprašali, zakaj je pripravljen objaviti negativne kritike, je to prakso zagovarjal z argumentom, da resnice ne smemo izgubiti.

Med delom na gradnji znamke je Jeff dal intervju, v katerem je novinarju povedal:

“Ničesar ni, česar čez čas ni mogoče kopirati. Ampak veste, McDonald’s so kopirali in še vedno je ogromno več milijard dolarjev vredno podjetje. Veliko jih je naklonjeno blagovni znamki. Imena blagovnih znamk so na spletu pomembnejša kot v fizičnem svetu.”

Brezplačnih 30 minut

Naročilo na brezplačno svetovanje in priprava ponudbe!