Valuta Ether in omrežje Ethereum

Ether je še ena zanimiva kripto valuta, ki je novejša od Bitcoina in podpira veliko več kot le izmenjevanje denarne vrednosti. Po skupni vrednosti pa je Ether druga največja kripto valuta na svetu.

Ustanovitelj in zgodovina

Za razliko od Bitcoina, kjer ustanovitelj ni znan, je ustanovitelj Ethereuma znan in tesno povezan z nadaljnjim razvojem te kripto valute. Gre za mladega ruskega računalniškega strokovnjaka z imenom Vitalik Buterin, ki se je 31. januarja 1994 rodil v mestu Kolomna (114 km jugovzhodno od Moskve) in se s svojo družino pri šestih letih preselil v Kanado. Ko se je pojavil Bitcoin, se je Vitalik hitro podučil o tehnologiji in postal dejaven na tem področju. Leta 2012 je soustanovil Bitcoin Magazin, kjer je pisal članke, povezane s to novo tehnologijo.

Leta 2013 je bil v Bitcoin Magazinu s strani Vitalika objavljen članek, v katerem je bila ideja Ethereuma prvič podrobneje opisana. V osnovi je Vitalik želel, da se Bitcoin nadgradi s skriptnim jezikom, ki bi omogočil programiranje pametnih pogodb. Ker se ideja v Bitcoin krogih ni prijela, se je odločil, da bo zagnal ločen projekt. V letu začetku leta 2014 je bil Ethereum predstavljen na Bitcoin konferenci, v Švici pa sta bili ustanovljeni tudi Ethereum podjetje in Ethereum fundacija.

Osnovna ideja in kako razširiti blockchain

Ruski ustanovitelj Ethereuma Vitalik Buterin se je spraševal, kako razširiti blockchain tehnologijo, da bi ta lahko podpirala drugačne vrste transakcij, kar bi omogočilo, da bi kripto valuti dodali funkcionalnosti, ki so bolj podobne celotnemu bančnemu sistemu. Ker se je seznam teh funkcionalnosti hitro širil, se je pojavila ideja za univerzalni blockchain sistem, kjer je mogoče odprto programiranje transakcij in beleženje vrednosti. Takšen univerzalni sistem bi omogočal, da lahko vsak uporabnik ustvari svoje vrste transakcij, ki jih združi v “pametno” pogodbo.

Odličen primer takšne pametne pogodbe je vodenje delničarjev podjetja in odnosov med temi delničarji. Ko je pametna pogodba napisana in objavljena na blockchain, lahko posamezniki nakažejo vložke v to pogodbo in si s tem pridobijo pravice v tem podjetju. Pravice so zapisane v pametni pogodbi in se izvajajo v skladu s programsko kodo, ki predstavlja pametno pogodbo. V pametni pogodbi so lahko na primer zapisana pravila kot:

  • Izbira voditeljev podjetja s strani delničarjev,
  • izplačila dividend,
  • glasovanje o odločitvah,
  • prepovedi prodaje in nakupa deleža za določene osebe, če nimajo soglasja določenih drugih oseb
  • omejitve pri porabi sredstev podjetja in sprejemanja proračunov
  • pogoji in sistem glasovanja za spremembo pogodbe
  • itd.

Pametna pogodba

Pametna pogodba v praksi služi kot nadomestek pravnika in notarja. Pravnik, ki pozna programiranje pametnih pogodb, lahko napiše pogodbo, ki se bo sama pravično (po točno določenih pogojih) izvajala. To pomeni, da je možnost kršenja pogodb in pravnih sporov veliko manjša. Če tradicionalna pogodba deluje pasivno (Domnevne kršitve pogodbe je treba reševati po domnevni kršitvi in si pogodbo razlagati v pravnem postopku), je pametna pogodba aktivna (Dejanj ne dovoljuje, če dejanje in pogoji dejanja niso točno opisani v pogodbi).

Pametna pogodba nadomesti tudi notarja in lahko deluje kot predvidljiva tretja oseba v vsaki transakciji, saj lahko sama opravlja s sredstvi, ki jih pridobi s strani vseh strank pogodbe. Pametna pogodba lahko hrani tudi kriptografsko različico overjenih dokumentov, ki se trajno shranijo na blockchain in jih ni mogoče spreminjati – digitalni ključ za branje teh dokumentov pa pripada le določenim osebam. Povedano po laično: dokumenti bodo večno shranjeni (dokler bodo obstajali računalniki) na več tisočih računalnikih po vsem svetu, kadarkoli pa jih lahko preberejo le pooblaščene osebe.

Vodenje Ethereuma in prednosti pred Bitcoinom

Velika težava Bitcoina je, da je popolnoma decentraliziran in nima organiziranega vodstva, ki bi narekovalo razvoj. Za tehnične spremembe na Bitcoin omrežju je potrebno strinjanje uporabnikov, ki prostovoljno preidejo na novo tehnologijo, ostali pa ostanejo na stari tehnologiji.

Ker je Ethereum organiziran kot organizacija, ki vodi razvoj in odloča o prihodnosti, se soglasja glede razvoja sprejemajo hitreje, uporabniki pa bolj složno sledijo napredkom. Čeprav se tudi pri Ethereumu lahko zgodi, da se del uporabnikov odcepi in ustvari novo kripto valuto, je to manj verjetno, ker so v večini zadovoljni s trenutnim vodstvom in smernicami.

Trenutno je glavna težava blockchain tehnologije število možnih transakcij na sekundo, hitrost transakcij in cena/provizija. Glavna lastnost je število transakcij na minuto, saj sta drugi dve lastnosti tipično povezani s prvo.

Pa poglejmo primerjavo za Viso, Bitcoin in Ethereum v letu 2020:

VISABitcoinEthereum
V praksi opravijo 1.700 transakcij na sekundo (Po podatkih s strani Vise lahko sistem opravi tudi 65.000 transakcij na sekundo)7 transakcij na sekundo15 transakcij na sekundo
Število transakcij na sekundo v letu 2020

Vidimo, da ima Visa ogromno prednost, kar pomeni, da bosta Bitcoin in Ethereum potrebovala nadgradnjo, da postaneta bolj konkurenčna. Tukaj se pojavi težava, da uporabniki Bitcoina niso složni, glede načina, kako doseči povečanje tehničnih zmogljivosti. Medtem bo decembra 2020 zagnan Ethereum 2.0, ki bo v naslednjih dveh letih postopoma omogočil 100.000 transakcij na sekundo.

Valuta, katere vrednost temelji na ceni računalniških procesov

Vsako transakcijo na Ethereum omrežju je potrebno plačati, da se ta izvede in shrani na blockchain. Ime valute, ki se uporablja na Ethereum omrežju je Ether – Ko imamo v lasti Ether, lahko z njim plačamo drugim računalnikom, da izvedejo matematične operacije in trajno shranijo vrednosti. To pomeni, da je vrednost te valute vezana na ceno računalniške opreme, potrebne za izvedbo izračunov.

Tako ta digitalna valuta postane ekonomsko enaka fizičnim surovinam (zlatu, nafti, kovinah itd.) in je več kot le namišljena vrednost. Ether je odličen in delujoč model valute za informacijsko dobo.

Prihodnost

Glede na stabilno rast in razvoj lahko pričakujemo, da ima Ethereum svetlo priložnost. Zaradi prilagodljivosti vidimo, da se Ethereum, kot platforma uporablja tudi za interne projekte v večjih podjetjih, kar povečuje dolgoročno stabilnost.

Sama vrednost valute Ether bo verjetno stabilno rasla z drugimi kripto valutami in bo v primeru večjih tehničnih težav Bitcoina, postala vodilna kripto valuta.

Brezplačnih 30 minut

Naročilo na brezplačno svetovanje in priprava ponudbe!