10 stvari, ki jih ima odlična spletna stran

Uvod

Če ste lastnik ali urednik spletne strani ali si to želite postati, boste v tem članku našli deset nasvetov, ki vam bodo pomagali izboljšati spletno stran, da bo ta boljša in bolj prijazna za uporabo. Obiskovalci spletnih strani cenijo dobro izdelane spletne strani in jih nagradijo z večjo obiskanostjo ter povečano prodajo.

1. Posodobljena in sodobna vizualna podoba

Splet se vedno spreminja in čez čas razvija. Vedno novi standardi zahtevajo posodabljanje spletne strani, da ta ne postane zastarela in dotrajana. Obiskovalci spletne strani pričakujejo prijetno izkušnjo in želijo brez težav najti tisto, kar iščejo, zato dobro izkušnjo pri obisku spletne strani nagradijo z večjim številom nakupov oziroma poslanih povpraševanj.

Velika besedila slabo izbranih barv, moteče animacije, slabe slike in nepregledna razporeditev ne koristijo nikomur. Takšne slabe lastnosti le odganjajo obiskovalce in uničujejo verodostojnost spletne strani ter podjetja oziroma osebe, ki stoji za spletno stranjo. Naredite uslugo obiskovalcem, svojemu podjetju ter sebi in uredite spletno stran. S tem boste pridobili verodostojnost, obiskovalci spletne strani pa bodo večkrat kupili vaše izdelke ali naročili vaše storitve.

2. Kakovostna vsebina

Spletni pregovor pravi: »Vsebina je kraljica spleta«. To drži kot pribito. Na spletu ni nič bolj pomembnega, kot so dobro napisana besedila, prijetne fotografije in v zadnjem času tudi odlični video posnetki.

Ne glede na to, ali gre za besedila, fotografije ali video posnetke, vsem je skupna ista glavna lastnost, ki jo lahko opišemo s starim rekom: »Kratko in jedrnato«. Zaradi velike količine informacij večina le na hitro preleti vsebino, zato mora biti ta kratka in polna dobrih informacij. V nasprotnem primeru obiskovalci spletne strani hitro izgubijo pozornost in se raje obrnejo na drug bolj zanimiv vir informacij.

3. Jasno izpostavljeni pomembni podatki podjetja
Telefonska številka, e-naslov, fizični naslov, odpiralni čas in podobno morajo biti postavljeni na preglednem mestu, naj bo to glava ali noga spletne strani, da jih obiskovalci hitro najdejo. Najboljše je, da so ti podatki poudarjeni na več mestih spletne strani, saj jih bodo tako obiskovalci najlažje našli.
4. Mobilnim napravam prijazno

Mobilne naprave so po številu uporabnikov že pred nekaj leti prehitele namizne računalnike, zato vemo, da bo večina obiskovalcev spletne strani uporabljala mobilne naprave (razen v zelo redkih primerih). Ker imajo te naprave manjši zaslon prilagoditev pomeni, da se spremenijo manjši elementi spletne strani ter da se spletna stran »zloži« v en stolpec in je tako bolj preprosta za uporabo. Smiselno je, da spletno stran prilagodimo večini in tudi obiskovalcem na mobilnih napravah pripravimo prijetno izkušnjo.

Z mobilnim napravam prijazno spletno stranjo izpolnimo tudi pogoj Googla, ki od aprila 2015 kaznuje strani, ki niso prijazne mobilnim napravam. Kazen pomeni, da je spletna stran slabše uvrščena med iskalnimi rezultati v Googlu, kar zmanjšuje obiskanost spletne strani.

5. Preprost meni

Z dobrim vendar preprostim menijem je spletna stran veliko bolj pregledna in uporabna. V meniju obiskovalci najdejo povezave do tega, kar iščejo, zato je pomembno, da so v meniju vključene vse pomembne povezave. Paziti je treba le, da v meniju spletne strani ni preveč povezav, saj to le zmede obiskovalce, ki zato ne bodo našli želenega.

6. Notranje povezave

Enako kot meni so zelo koristne tudi notranje povezave. To se povezave, ki obiskovalca pošljejo na drugo stran in so vključene v različna besedila ali slike na spletni strani. Notranje povezave so namenjene temu, da obiskovalca pošljejo na povezano vsebino, podobni tej, ki jo pravkar berejo.

Povezave znotraj spletne strani lahko odlično vodijo obiskovalce po vaši spletni strani. Dobro postavljene notranje povezave sprostijo meni, da ta vsebuje le najpomembnejše povezave.

Še ena prednost teh povezav je, da pozitivno vplivajo na SEO. To pomeni, da spletni iskalniki kot je Google, nagradijo spletne strani z dobrimi notranjimi povezavami.

7. Jasne vzpodbude uporabnika h kliku (CTA)

Eden glavnih namenov spletne strani je, da spodbuja obiskovalce k nekemu dejanju. Naj bo to klic, oddaja povpraševanja, prodaja izdelka, naročanje na obvestila itd. Čeprav so cilji na vsaki spletni strani drugačni, je pomembno, da povezave do izpolnitve cilja vedno na voljo obiskovalcem.

Spletna stran ne sme pustiti, da se obiskovalec znajde na spletni strani, kjer ne ve, kaj narediti, saj bo tako zapustil spletno stran.

Na željo vam izdelamo analizo ter pripravimo ponudbo in načrt za izdelavo spletne strani.

8. Povezave z družbenimi omrežji

Družbena omrežja so odlično orodje za komunikacijo z rednimi obiskovalci in potencialnimi strankami. Omogočajo, da zainteresirane osebe obveščate o novostih, kot so novi članki, nova ponudba, akcijska ponudba, itd.

S povezavo spletne strani in družbenih omrežij je komunikacija s strankami bolj tekoča, saj se zelo poenostavi in poenoti.

9. Odlične fotografije in video posnetki
Slike povedo tisoč besed in imajo ključno vlogo, saj pritegnejo obiskovalce spletne strani. Slike in drugi vizualni elementi na spletni strani razbijejo besedilo ter tako naredijo spletno stran bolj prijazno in zanimivo.
10. Hitro delovanje
Hitrost delovanja spletne strani je eden ključnih dejavnikov za dobro uporabniško izkušnjo. Obiskovalci se slabo odzovejo na počasne spletne strani in jih hitreje zapustilo. Zaradi tega mora biti hitro delovanje ena od prioritet vsake spletne strani.
Brezplačnih 30 minut

Naročilo na brezplačno svetovanje in priprava ponudbe!