CRM – Kaj je in za koga je CRM primeren?

CRM

V informacijski dobi obstaja veliko orodij, ki podjetjem pomagajo pri poslovanju in izboljšajo učinkovitost poslovnih procesov. Eden izmed ključnih procesov v vsakem podjetju je prodaja in odnosi s strankami. Orodje, ki digitalizira odnose s strankami in prodajo, se imenuje CRM (Customer relationship management).

Kaj je CRM?

CRM je tehnologija za upravljanje razmerij podjetja z zunanjimi stiki, podjetji, strankami in potencialnimi strankami. Cilj CRM programa je preprost: Izboljšanje razmerij podjetja z “zunanjim svetom”. CRM sistem podjetju pomaga pri ohranjanju povezav, izboljšavi kontaktnih procesov in povečanju dobička.

V praksi CRM sistem pomaga zaposlenim, da ostanejo v stiku s ključnimi ljudmi v drugih podjetjih in da sistemsko ohranjajo stare odnose ter gradijo nove odnose, ki so ključni za prihodnje uspehe.

Za kakšna podjetja je CRM primeren?

CRM sistem je primeren za vsa podjetja, ki želijo centralno organizirati podatke. Takšna organizacija podatkov je ključna za učinkovito sodelovaje več zaposlenih in omogoči nemoteno rast podjetja.

Sodobni CRM sistem koristi večim delom podjetja:

  • Prodaja – Na področju prodaje je CRM sistem ključnega pomena za sledenje potencialnih strank in pretvarjanje potencialnih strank v kupce. Čeprav je mogoče stike ohraniti tudi brez CRM sistema, je delo s CRM sistemom bolj organizirano in bolj učinkovito. Avtomatizirane funkcije CRM programa pomenijo, da je čas porabljen za dejansko prodajo in ne za organizacijo dela. Analitični podatki pomagajo marketingu pri iskanju najboljših prodajnih kanalov. CRM sistem v oblaku poveže podatke in jih zaposlenim dostavi na mobilno napravo, da nikoli ne zamudijo sestanka.
  • Podpora strankam – Ko je prodaja uspešno končana je potrebno ohranjanje stika s strankami, da ostanejo zadovoljne. V CRM sistemu se beleži vsak stik s stranko, ki omogoči boljše reševanje težav in sodelovanje več zaposlenih pri reševanju težave.
  • Zaposlovanje – V času, ko je pridobivanje sposobnih zaposlenih ključno za obstoj in rast podjetja, je CRM sistem odličen tudi za ohranjanje stikov na tem področju
  • Marketing – Za uspešno pridobivanje potencialnih strank so ključni dobri analitični podatki. Podatki, zbrani v CRM sistemu, so na marketinškem področju vredni zlata.
  • Druga prilagojena področja – CRM sistemi omogočajo razne nadgradnje in razširitve, ki se povežejo z drugimi poslovnimi programi ali osnovne funkcionalnosti CRM programa razširijo vašim potrebam.

Jasno je, da je CRM sistem nepozaben v večjih podjetjih in organizacijah. Vprašanje je, ali je uporaba CRM sistema primerna za majhna podjetja ali celo posameznika?
Če želite organizirati poslovanje, je uporaba CRM sistema smiselna tudi, če ga uporablja le ena oseba. Razlog za to je, da bo vaše delo bolj organizirano za minimalen strošek, ker je cena CRM programa v večini primerov odvisna od velikosti podjetja. Zraven tega bo zaradi odlične organizacije podatkov vaše podjetje pripravljeno na rast. Če izberete CRM sistem, ki ima podatke shranjene v oblaku (Slovenski CRM program Intrix) boste poskrbeli tudi za trajno hranjenje podatkov.

Lahko bi trdili, da je uporaba CRM sistema ključna prav za majhna podjetja, ki morajo z manj viri narediti več.

Intrix CRM
Intrix CRM

Trije razlogi, zakaj je CRM pomemben za majhna podjetja

Povečanje dobičkonosnosti

CRM sistem lahko poveča dobičkonosnost z grajenjem in ohranjanjem odličnih povezav s strankami. Odlične povezave s strankami pomenijo, da je potrebnih manj novih strank. Ko so obstoječe stranke zadovoljne s storitvijo in odnosi, so pripravljene plačati več in so bolj pripravljene sprejeti nove ponudbe, ki razširijo obseg sodelovanja.

Z dobrimi povezavami podjetje prihrani pri oglaševanju in prodaji.

S podatki, zbranimi v CRM sistemu, je mogoč še dodaten prihranek pri oglaševanju, saj hitro postane jasno, kateri način oglaševanja pripelje do najboljših potencialnih strank.
S CRM sistemom pri oglaševanju prihranimo tudi, ker je načrten pristop k potencialnim strankam bolj učinkovit, kar posledično pomeni, da potrebujemo manj potencialnih strank.

Povečanje produktivnosti

Ko so podatki o strankah zbrani na enem mestu in vedno dostopni na pregleden način, je delo manj utrujajoče in bolj učinkovito. CRM sistemi so zgrajeni, da naredimo največ v najkrajšem času in zato naredimo več.

Še ena prednost CRM sistema je možnost avtomatizacije. Ponavljajoča se opravila je mogoče avtomatizirati in tako prihraniti veliko časa za bolj pomembna opravila.

Ko podjetje raste, je CRM edina smiselna možnost, da stvari ostanejo pod nadzorom in da se ohrani učinkovitost.

Izboljšana podpora strankam

Z urejenostjo podatkov v celoto nam CRM omogoči hitrejše in boljše odgovore strankam. Hitrost in kakovost odgovora je ključna za zadovoljstvo strank in dobro prodajo.

Ko stranka pošlje vprašanje ali povpraševanje več ponudnikom, se bo praviloma odločila za ponudnika, ki prvi odgovori (v primeru, da so odgovori ponudnikov podobni).

Brezplačnih 30 minut

Naročilo na brezplačno svetovanje in priprava ponudbe!