Zgodovina digitalnega marketinga

V zadnjih letih je digitalni marketing za podjetja postal ne le izbira, ampak nuja. Podjetje brez digitalne strategije dela ogromno napako, ker zamuja mnoge odlične priložnosti. Ne glede na panogo se količina porabljenega časa in denarja za digitalni marketing iz leta v leto povečuje.

Ampak, kako se je vse skupaj začelo in kakšno je današnje stanje digitalnega marketinga?

Kako se je začelo?

Prvi televizijski oglasi so se pojavili leta 1949, v petdesetih pa so oglasi za raznovrstne izdelke postali vsakodnevni. Televizijsko oglaševanje je ojačalo povezavo med podjetji in strankami ter podjetjem pomagalo izboljšati doseg in posledično povečati prodajo.

Izraz “digitalni marketing” se je prvič pojavil v osemdesetih, saj so se v takrat pojavili prvi cenovno dostopni osebni računalniki. Že pred dobo interneta so se kupci začeli bolj izobraževati o izdelkih, kar je pomenilo, da je bila potrebna sprememba v obliki oglaševanja. Začela se je doba informativnih oglasov, kjer podjetja “izobrazijo” stranke o svojem izdelku ali storitvi.

Vzpon interneta

Devetdeseta leta prejšnjega stoletja je zaznamoval vzpon interneta. Leto 1994 je historično za digitalni marketing, saj se je takrat pojavil Yahoo.

Kmalu za tem je Google zagnal svoj iskalnik. V tem času so se pojavile tudi prve spletne trgovine, kot sta eBay in Amazon. Ta podjetja so hitro postala globalna.

Z razvojem interneta se je v digitalnem marketingu pojavila možnost interaktivnosti na spletnih straneh. Ta interaktivnost je omogočila dinamične spletne strani, ki se odzivajo na dejanja obiskovalca (kliki ipd.). Zraven boljše uporabniške izkušnje so napredki v tehnologiji omogočili tudi sledenje uporabnikov, ki je pomenilo nov korak v digitalnem marketingu.

Kmalu je cel svet postal velika digitalna trgovina.

Google postane pametnejši

Leto 1998 je bil rojen Google. Dve leti kasneje je v letu 2000 Google zagnal program AdWords, ki je omogočil oglaševanje v iskalniku. Leta 2003 je bil AdWords nadgrajen s funkcionalnostjo ciljanega trženja, katerega osnove so v veljavi še danes.

Vse večje število uporabnikov spleta je pomenilo, da se je vse več spletnih strani potegovalo za prva mesta v iskalnikih. Algoritmi, ki sortirajo rezultate iskanja, so bili v začetku zelo primitivni in mnogi so jih želeli pretentati na različne načine. Google se je izkazal in v začetku 21. stoletja dobro razvil osnovne algoritme, ki so delovali boljše od konkurenčnih spletnih iskalnikov.

Kmalu preprosta spletna stran ni bila več dovolj dobra strategija spletnega marketinga. Podjetja so začela razvijati razne nove načine pridobivanja kupcev.

Začetek družabnih omrežij

Leta 2004 je zagon Facebooka pomenil začetek novega obdobja za digitalni marketing. Pozneje sta se leta 2006 in 2010 pojavila še Twitter in Instagram. V začetkih je bil smisel teh družbenih omrežij povezovanje s prijatelji in sorodniki. Ko se je število uporabnikov povečalo, so podjetja zgrabila priložnost, da se povežejo s strankami in promovirajo svoje izdelke ter storitve.

Prisotnost na družbenih omrežjih je za podjetja hitro postala ključna, saj so družbena omrežja postala priljubljeno orodje za ustvarjanje globalnih trendov.

Vzpon mobilnih tehnologij

Čeprav so že telefoni v začetku novega tisočletja omogočili preprosto brskanje po spletu, je bila na telefonih s tipkami in majhnimi zasloni uporabniška izkušnja zelo slaba. V letu 2007 je velik premik pomenil začetek prodaje prvega iPhone telefona znamke Apple. Hitro je postalo jasno, da bodo mobilni telefoni postali priljubljen način pridobivanja informacij.

Zgodilo se je celo nepričakovano – brskanje z mobilnim telefonom je postalo bolj priljubljeno od tradicionalnih računalnikov.

Začel se je premik, ki je pomenil prilagoditev celotnega spleta in vsaka spletna stran postala prilagojena mobilnim napravam.

Digitalni marketing danes

Danes je nujno, da podjetja na spletu izstopajo. Pomembno je, da se javnost “zaljubi” v znamko in da je izkušnja za kupce brezhibna ter nepozabna.

Za optimizacijo digitalnih kampanj podjetja uporabljajo velike količine podatkov, ki omogočijo, da se oglasi prikazujejo le ključnim osebam.

Prihodnost digitalnega marketinga

Digitalni marketing se vse bolj prilagaja posamezniku. Uporabniška izkušnja postaja vse bolj človeška, saj ima vse večji poudarek video in avdio vsebina. Rezultati na Googlu bodo vedno boljše prilagojeni posamezniku in bodo vsebovali vse več izsekov, ki odgovor ponudijo brez obiska dejanske spletne strani.

S strani prodajalcev gre digitalni marketing v smer popolnega ciljanja strank. Velika količina podatkov in umetna inteligenca bo kmalu oglase za določen izdelek prikazovala ljudem, ki še sploh ne vedo, da izdelek potrebujejo, a bodo z ogledom prilagojenega oglasa zelo kmalu opravili nakup.

Brezplačnih 30 minut

Naročilo na brezplačno svetovanje in priprava ponudbe!