Kaj je DROPSHIPPING?

Naprej začnimo z razlago, kaj sploh je Dropshipping? Uradna razlaga termina se glasi: Način prodaje na drobno, v katerem spletna trgovina nima svojega skladišča in zaloge artiklov, ampak povpraševanje posreduje dobavitelju, ki blago pošlje neposredno kupcu. Torej lastnik takšne spletne trgovine nima stika z artikli, provizijo iz zagotovi zaradi povpraševanja in nabave, ampak je le-ta dosti nižja kot pri klasičnih spletnih in fizičnih trgovinah.

PREDNOSTI DROPSHIPPINGA

Manjši začetni kapital – brez skladiščenja artiklov

Velika prednost dropshipping spletne trgovine je, da ogromen začetni kapital ni potreben, saj izdelka ni treba kupiti vnaprej, naročilo dobavitelju oddate le, ko stranka izdelek naroči in opravi plačilo.
Ker vse poteka preko dobavitelja artiklov, Vam kot lastniku spletne trgovine ni treba imeti skladišča, ni treba plačevati za upravljanje le-tega ali skrbeti za pakiranje in dostavo naročil. Poleg vsega naštetega ni potrebno delati popisa, inventure oz. sledenja zalog, saj ta ne obstaja.

Manj stroškov, večji izbor izdelkov

Kot že omenjeno, ni treba plačevati upravljanja skladišča, kar pomeni veliko manj stroškov in večja izbira izdelkov za stranke. Spletno trgovino lahko brez problema vodite iz domače pisarne z uporabo prenosnika ali računalnika, brez dodatnih stroškov okrog najema prostora. Stroški take spletne trgovine so veliko manjši od ostalih spletnih ali fizičnih trgovin.

Vodenje in fleksibilen delovni čas

Dropshipping spletno trgovino lahko vodite od vsepovsod, kjer je možnost neprekinjene komunikacije z dobavitelji in strankami. Svoj čas lahko razporedite po svoje, saj od tega je odvisna Vaša uspešnost, dobra razporeditev je tudi ključ do uspeha. Koliko časa boste namenili oglaševanju, ali komunikaciji in podpori strank in iskanju dobaviteljev ste pripravljeni vložiti, je vaša odločitev

AMPAK…

Ko tako na hitro preberemo vse zgoraj omenjeno, se zdi ta način poslovanja spletne trgovine perfekten, lahek zaslužek od doma, z delom ki ga opravljaš, ko sam želiš. Brez dodatnih stroškov skladiščenja, pakiranja, dostave itd.
Seveda pa vse ni tako rožnato, kot se zdi na prvi pogled in vedno pridemo do besede AMPAK, ko moramo povedati tudi o pomanjkljivosti tega poslovanja, o slabih straneh in da brez profesionalizma ni mogoče uspeti.

POMANJKLJIVOSTI DROPSHIPPINGA

Počasnejši zaslužek in prodaja

Če najprej začnemo pri zaslužku/proviziji: kot je bilo prej omenjeno, je provizija dosti manjša, zato se mora prodati več izdelkov, da se doseže isti zaslužek. Tudi če boste najcenejši, se lahko zgodi, da bo kupec izbral spletno trgovino konkurence, ki ima lepšo in kakovostnejšo spletno stran, ki bo hitreje vzbudila zaupanje.

Zaloga in dostava

Ker ni treba imeti lastnega skladišča, je vse odvisno od dobaviteljev in proizvajalcev. V nekaterih primerih se lahko zgodi, da bo stranka naročila izdelek in pričakovala dostavo v nekaj dneh, ampak le-ta ne bo na voljo pri dobaviteljih ali bo dobavitelj potreboval veliko časa, da odpošlje izdelek. V takih primerih je nujna odlična predhodna komunikacija, da se kaj takšnega ne zgodi.
V primeru, da dobavitelj pošlje napačen izdelek ali da je pošiljka poškodovana, potem bo na Vas, da uredite zadevo, se opravičite stranki in popravite škodo, ki lahko prinese slab sloves Vašemu podjetju.

Konkurenca

Naslednja stvar so stranke, ki se ne bodo kar pojavile iz neba, potrebno bo ogromno oglaševanja, poznavanje trga, grajenja odnosov s strankami in seveda dobrih priporočil (reviews). Dokazano je, da je dropshopping bil veliko lažji pred leti, saj je bila konkurenca manjša, lažja izbira kakovostnih izdelkov, oglaševanje veliko manj profesionalno in se je dalo hitreje uspeti.
Če pogledamo trenutno situacijo, je na trgu ogromno profesionalnih podjetij, ki se ukvarjajo s tem modelom poslovanja, ogromno vlagajo v oglaševanje, iskanje najkakovostnejših izdelkov, iščejo najcenejše in najboljše možnosti dostave. Zraven vsega tega pa so si že ustvarili ime, prepoznavno blagovno znamko, lojalne stranke in dobra priporočila.

NA KRATKO

Če povzamemo vse zgoraj naštete prednosti in pomanjkljivosti, vidimo, da dropshipping ni popoln za poslovanje spletne trgovine. Za uspeh je potrebno ogromno znanja, profesionalnosti in pretehtati vsako strategijo za pozitiven izhod. Pokaže se, da je dropshipping lahko odličen v kombinaciji s klasično spletno trgovino, kjer izdelke, ki se veliko prodajajo, hranimo v skladišču, ostale bolj specifične izdelke pa dropshippamo po potrebi. Tako lahko razširimo ponudbo, če pa se za določen izdelek izkaže, da ga je smiselno imeti na zalogi, pa za ta določeni izdelek ustvarimo zalogo.

SLOVENIJA IN DROPSHIPPING

Po mnenjih, ki se pojavljajo na internetu, dropshipping v Sloveniji ni donosen, saj je slovensko tržišče premajhno. Dobra stran pa je, da lahko s poznavanjem tujih jezikov hitro vstopimo na tuja tržišča, saj je poslovanje v tujini enako poslovanju doma. Treba je le poiskati dobavitelje ter v tujem jeziku vzpostaviti spletno trgovino in zaledne procese. Seveda pa poslovanje v tujini prinese tudi zakonodajne omejitve, ki jih je treba strokovno reševati od problema do problema, zato moramo biti pazljivi tudi pri izbiri računovodja, da le-ta dobro pozna področje poslovanja v tujini.

Brezplačnih 30 minut

Naročilo na brezplačno svetovanje in priprava ponudbe!