Kaj je digitalni marketing? (1. del)

Digitalni marketing je postopek promocije vašega podjetja na spletu. Obstaja več različnih strategij, ki so lahko del tega procesa. Vse strategije so zasnovane za izboljšanje prepoznavnosti blagovne znamke in rast vašega podjetja. 

Digitalni marketing lahko z minimalnimi naložbami  spremeni prihodnost vašega podjetja, tako, da pridobite več kupcev, povečate zaslužek in dosežete vaše poslovne cilje. 

1. Raziskava ključnih besed

Raziskava ključnih besed je postopek prepoznavanja dragocenih besed in stavkov, ki jih  vaše stranke uporabljajo za iskanje vašega podjetja, vaših produktov in vaših storitev na spletu. Je prvi korak k skoraj vsaki strategiji digitalnega marketinga, saj je temelj vsake od njih.

2. Vsebinski marketing

Ko izberete ključne besede, je čas, da jih uporabite. Vsebinski marketing je postopek ustvarjanja strani na vašem spletnem mestu, ki ciljajo na pomembne ključne besede, tako, da se strani prikazujejo v iskalnikih. Če bi torej želeli ustvariti stran, ki bi se prikazala v iskanju “moški tekaški copat za tek na dolge razdalje”, bi napisali stran o tej temi, to ključno besedo vključili v besedilo strani in ponudili spletno povezavo do primernega tekaškega copata, če imate spletno trgovino. 

2.1. Blog

Bloganje je enostaven in učinkovit način za izgradnjo blagovne znamke na spletu. Kot rezultat tega je bloganje pogosto prva strategija vsebinskega marketinga. Je najbolj priljubljena oblika vsebine na internetu. Zahvaljujoč platformam, kot je WordPress, lahko vsakdo vodi blog – brez bistvenih naložb. Blogi pomagajo pri ustvarjanju vaše blagovne znamke, ugleda in avtoritete na spletu. Z njim lahko objavljate redne posodobitve in novice v vaši panogi. Z brezplačnimi informacijami tudi odgovarjate na vprašanja svojih potencialnih strank. To jih pripelje na vaše spletno mesto, izobrazi in izboljša možnosti za morebitni nakup v prihodnosti. 

Pisanje in objavljanje objav v blogu po nekem ustaljenem urniku bralcem daje tudi razlog, da se vračajo na vaše spletno mesto. Poleg tega spodbudi iskalnike (Google), da pogosteje pregledujejo vaše spletno mesto in ga uvrstijo višje. Tako se v rezultatih iskanja prikažejo vaše najnovejše strani – na najvišjih mestih. 

2.2. Strani s članki / opisi / novicami

Lahko jih uporabite za različne namene, večinoma pa se uporabljajo za določanje cen storitev, informacij o izdelkih ali seznamov kategorij e-trgovine. 

  • strani s cenami storitev so koristne, ker potencialnim strankam pokažejo, koliko zaračunate za različne storitve. To je še posebej koristno pri prodaji B2B.
  • strani z informacijami o izdelkih so odlične za prodajo v e-trgovini, saj strankam nudijo vse informacije, ki jih potrebujejo za nakup.
  • seznami kategorij e-trgovine so koristni za zbiranje podobnih izdelkov v kategorije, kjer lahko stranke iščejo, kar želijo.
  • nekatera podjetja uporabljajo to obliko tudi za strani s pogostimi vprašanji, kar je odličen način za odgovore na številna pogosta vprašanja hkrati.

Ta oblika vsebinskega marketinga se dobro ujema z blogom in tako ustvari dobro zaokroženo strategijo vsebine.

Toda ti dve strategiji se ukvarjata le z besedilom. Kaj pa multimedija?.

2.3. Infografika

Je vizualna predstavitev informacij – idealna za preprosto razlago zapletenih konceptov. Nekatere najboljše infografike so seznami podatkovnih točk z  lestvicami in grafi. Razmislite, kako bi lahko najbolje predstavljali svoje izdelke ali storitve s pomočjo podatkov. To bi lahko bili prodajni trendi v vaši panogi po letih, priljubljenost nekaterih izdelkov, vpliv različnih inovacij itd.

Potem, ko je infografika že na vašem spletnem mestu, ga lahko oglašujete v socialnih medijih in zaslužite povratne “klike”, kar pomaga širiti besedo o vaši blagovni znamki. 

2.4. Video

Gre za še en odličen vsebinski medij, ki uporabniku predstavlja informacije na privlačen, učinkovit in njemu prijazen način. Google rad vidi videoposnetke na straneh, saj zagotavljajo odlično uporabniško izkušnjo. Vaše podjetje lahko z videoposnetki izboljša vaše uvrstitve v rezultatih iskanja, pritegne več prometa in zagotovi kakovostno izkušnjo svojim uporabnikom.

2.5. Podcast

Podcasti so epizodne zvočne vsebine, ki vam omogočajo, da razpravljate o težavah in rešitvah v svoji panogi. Tako lahko pokažete svoje strokovno znanje z razpravo o trenutnih temah, ponujate nasvete ali celo oblikujete napovedi za prihodnost vaše industrije. Pogosteje se uporabljajo za anketiranje influencerjev (vplivnežev) ali za razpravo o trendih med sodelavci. Zaradi tega je format preprost, enostaven in prijeten za spremljanje. Je edina oblika vsebine, pri kateri vaše občinstvo ne rabi gledati v zaslon. Vaši poslušalci tako lahko uživajo v vašem podcastu med drugimi opravili.

Če želite dobro izkoristiti čas med vožnjo lahko podcast na tematiko, ki vas zanima najdete tukaj (https://podcasti.si/). 

Število iskanj ključne besede "podcast" v Sloveniji

3. SEO

SEO je proces izboljšanja vašega spletnega mesta, da se prikaže na straneh z rezultati iskalnikov. Je ena najbolj priljubljenih strategij v digitalnem marketingu. Prejšnji dve strategiji igrata pomembno vlogo v SEO. Konec koncev, brez kakovostne vsebine, ne boste imeli česa optimizirati za iskalnike.

 Največjo vlogo pri uspehu SEO imajo: 

  • Tehnični SEO, ki je praksa uporabe kodnih jezikov za prepoznavanje različnih delov spletne strani. 

  • Lokalni SEO, ki je postopek dodajanja vašega podjetja v spletne imenike in ciljanje na ključne besede na podlagi lokacije z vsebino na vašem spletnem mestu. To vam pomaga, da se na več področjih v spletu prikažete z blagovno znamko, naslovom, telefonsko številko itd. Ko ljudje iščejo vaše ime, lokalni SEO poveča možnosti, da bodo našli vaše podjetje pred konkurenčnim. Najbolj priljubljena lokalna SEO platforma je Google My Business. (O njem smo že pisali tukaj). Omogoča vam, da svoje podjetje dodate v rezultate iskanja Google in Google Maps. 

Posodabljanje spletnega mesta je ključnega pomena, da boste v prihodnosti še naprej rasli. Ker se digitalni marketing nenehno spreminja, je potrebno slediti spremembam in biti v koraku z najnovejšimi trendi, posodobitvami SEO itd. Potrebno se je tudi prilagajati posodobitvam algoritmov. To pomeni, da si mora vsako podjetje prizadevati, da ostane na vrhu zadetkov v iskalnikih tudi potem, ko je doseglo svoje cilje. 

Brezplačnih 30 minut

Naročilo na brezplačno svetovanje in priprava ponudbe!