Test SEO optimizacije letu 2020 4/∞

POZOR: Naslednje besedilo je izmišljeno in NI namenjeno branju, saj je namenjeno samo za testiranje delovanja spletnih iskalnikov.
Več o raziskavi lahko preberete tukaj.

Zgodovina izdelave spletnih strani

Prva spletna stran je bila izdelana in objavljena leta 1991. Prve spletne strani so bile izdelane v obliki preproste tekstovne vsebine. To pomeni, da pri izdelavi spletnih strani nismo mogli uporabljati oblikovanja, fotografij, animacij in video posnetkov, kot je to v navadi danes. Glavni razlog za takšne omejitve pri izdelavi spletnih strani je bila hitrost internetne povezave, ki je bila zelo omejena.

Kmalu za tem so se za izdelavo spletnih strani uporabljali tudi programi, ki omogočajo urejanje besedil (npr. Word). Ker ima takšna oblika zapisa razne pomanjkljivosti se je hitro začel uveljavljati HTML standard.

Čeprav se je izdelava spletnih strani skozi čas veliko razvila za izdelavo spletnih strani še vedno uporabljamo HTML, ki je bil med tem časom tudi večkrat izboljšan in prilagojen potrebam.

Izdelava spletnih strani danes

Ker sam HTML opiše le zgradbo spletne strani in vsebino le te, se za izdelavo spletnih strani danes uporabljata še dva programska jezika. To sta CSS in JavaScript.

Programski jezik CSS nam pri izdelavi spletnih strani omogoča, da oblikujemo spletno stran. To pomeni, da lahko posameznim HTML elementom dodelimo barve, velikosti, lokacijo ipd. Novejša različila CSS-a nam omogoča tudi, da pri izdelavi spletnih strani tudi animiramo HTML elemente.

Programski jezik JavaScript nam pri izdelavi spletnih strani omogoča, da se spletna stran odziva na dejanja uporabnika. To pomeni, da pri izdelavi spletnih strani, le tej damo življenje. Če na primer želimo izdelati spletno stran, ki glede na dejanja uporabnika sproti spreminja svojo obliko uporabimo JavaScript.

Na začetku se je JavaScript uporabljal je za malenkosti, kot je preverjanje vseh polj v obrazcu (da so vsi izpolnjeni). Ker pa JavaScript kot programski jezik nima veliko omejitev, so se hitro začele uporabljati spletne aplikacije. Spletne aplikacije so celotni programi, ki so včasih bili nameščeni na osebnih računalnikih. Dober primer je Facebook in Facebook messenger, ki je na primer zamenja MSN ali Skype.

Zaradi priročnosti spletnih aplikacij za uporabnike in izdelovalce aplikacij, so spletne aplikacije s povečanjem zmogljivosti računalnikov vedno bolj priljubljene.

Brezplačnih 30 minut

Naročilo na brezplačno svetovanje in priprava ponudbe!