Trendi spletnega oblikovanja v 2020 (2/2)

11. 3D modeliranje in upodabljanje

Predvideva se, da bo svetovni trg 3D CAD programske opreme do leta 2025 dosegel 13 milijard dolarjev, med letoma 2019 in 2025 pa bo zrasel za 6,2%.

3D modeliranje in upodabljanje sta že dolgo časa zelo priljubljena. S širšo uporabo in nižjimi stroški postaja vključevanje 3D oblikovanja v vse od filmov do spletnih mest lažje. Glavna prednost vlaganja v 3D funkcije je, da je dokazano, da izboljšajo sodelovanje uporabnikov. Številne blagovne znamke, kot je Adidas, že uspešno uporabljajo 3D elemente, da bi svojim spletnim mestom dodale interaktivnost in s tem povečale čas, preživet na njihovih spletnih straneh.

12. Optimizacija dostopnosti

Le 10% spletnih mest po vsem svetu je dostopnih invalidnim osebam.

To pomeni, da je velik del interneta še vedno težko dostopen za invalidne osebe. Z naraščanjem vzpodbujanja proti spletnim mestom, ki ne ustrezajo standardom dostopnosti, in splošnim ozaveščanjem lastnikov podjetij, trgovcev in oblikovalcev, pričakujemo, da bodo prilagoditve dostopnosti eden glavnih trendov oblikovanja spletnih strani v 2020.

13. Mikro interakcije

Mikro interakcije so povezane s povečanjem angažiranosti uporabnikov, motivacije kupcev, pretvorb (konverzij), z zaupanjem in z zmanjšanjem kognitivnih obremenitev in frustracij uporabnikov.

Mikro interakcije oziroma majhni elementi oblikovanja, ki vplivajo na način interakcije uporabnikov s spletnimi mesti ali aplikacijami obstajajo že nekaj časa. Ker je njihova pozitivna vloga pri izboljšanju uporabniške izkušnje, zlasti v elektronskem poslovanju, širša, pričakujemo, da bodo leta 2020 postali eden najboljših trendov spletnega oblikovanja v e-trgovini. Hkrati je razvoj inovativnih mikro interakcij postal lažji. Oblikovalci bodo morali biti previdni pri njihovi pametni uporabi in se osredotočiti na preprostost, večkratno uporabo in dolgoživost.

14. AR izkušnje (razširjena resničnost)

71% kupcev bi se raje odpravilo v trgovine, ki ponujajo AR izkušnje.

Medtem ko sta AR in VR (virtualna realnost) že nekaj let v trendu, se pričakuje, da bo AR v naslednjih nekaj letih resnično zaživel. Zahvaljujoč vse večjim pričakovanjem uporabnikov, lažji razpoložljivosti orodij za oblikovanje in razvoju pametnih telefonov je uporaba AR za izboljšanje uporabniške izkušnje eden najnovejših trendov v spletnem oblikovanju. Nekatere blagovne znamke, kot je IKEA, so že dokazale, da lahko pametna uporaba AR znatno vpliva na sodelovanje uporabnikov, kar druge spodbudi, da ponudijo vse, od 360-stopinjskih pogledov do virtualnih preizkusnih možnosti. Medtem bo pri VR opazen počasnejši razvoj, saj bo večja uporaba mobilnih telefonov za dostop do interneta verjetno spodbujala uporabo AR v spletnem oblikovanju.

15. A / B testiranje

A / B testi lahko povečajo konverzije (pretvorbe) do 300%.

Uporaba orodij, kot so analiza vročih točk na spletni strani, analiza iskanja na spletnem mestu in analiza prometa, omogočajo zajem vzorcev vedenja uporabnikov v realnem času. Interpretacija teh podatkov se uporablja za nenehno izboljšanje oblikovnih funkcij. Pričakujemo, da jih bomo v bližnji prihodnosti bolje izkoristili v smislu dodatne prednosti.

16. Asimetrija

Asimetrične postavitve so lahko zanimive in dinamične, simetrične pa predvidljive in dolgočasne.

Asimetrične postavitve se v spletnem oblikovanju uporabljajo že leta, vendar se zdaj uporabljajo pogosteje za to, da spletna mesta izstopajo iz množice. Oblikovalske agencije poskušajo na vsak način pritegniti pozornost v dobi skrajševanja razpona pozornosti, strukture z asimetričnim dizajnom pa na splošno zagotavljajo pravo edinstvenost, da se obiskovalci spletnega mesta ustavijo in osredotočijo na elemente oblikovanja.

17. Krepka tipografija (odebeljena pisava)

Krepka tipografija pomaga pri učinkovitem prenosu sporočila.

Drzna oziroma krepka tipografija je še ena značilnost, ki je priljubljena že nekaj časa. Če redno spremljate novice o spletnem oblikovanju ste zagotovo opazili njeno vključitev v trende spletnega oblikovanja že v letu 2019. Uporaba krepke tipografije je v skladu z naraščajočo naklonjenostjo minimalističnemu oblikovanju. Velike, krepke in prilagojene pisave so izziv za odzivnost mobilnih naprav, vendar lahko, če jih uporabljamo pravilno, na obiskovalce vaše strani pustijo dolgotrajen vtis.

18. SVG (skalabilna vektorska grafika)

Uporaba SVG slikovnih datotek se je z novembra 2018 povečala s 14,1% na 20,4% do novembra 2019.

Zaradi tega je format z največjo rastjo porabe v zadnjem letu. SVG slike, za razliko od GIF ali JPG, ne spremenijo svoje kakovosti, ko spremenite velikost zaslona. To omogoča tudi, da jih shranite v najmanjši možni velikosti, saj spletnim mestom pomagajo, da se naložijo v primernem času. Medtem ko imajo običajni formati slikovnih datotek določene prednosti, bodo koristi SVG slik v prihodnosti še povečale njihovo priljubljenost.
Zraven tega uporaba SVG ikon na spletni strani pospeši hitrost spletne strani.

19. Lepljivi gumbi za skupno rabo v socialnih medijih

Lepljivi gumbi socialnih medijev pomagajo povezati spletno mesto z družabnimi mediji, kar predstavlja 31% vsega napotitvenega prometa.

Lepljivi elementi, zlasti gumbi, ki uporabnike spodbujajo k skupni rabi vsebine na družabnih medijih, so še naprej priljubljeni trendi spletnega oblikovanja, zahvaljujoč nenehnemu pomenu sodelovanja družbenih medijev. Ikone, ki ostanejo na spletni strani, medtem ko se uporabnik pomika navzgor ali navzdol, preprečujejo, da bi izpustili kakršno koli možnost, da se vaša vsebina deli. Kljub temu, da je te elemente lažje implementirati v modele namiznih računalnikov, bo izziv za spletne oblikovalce, da jih implementirajo še v mobilne naprave.

20. Dvotonski efekti

Spletnemu mestu zagotavljajo sodoben občutek, večji vizualni vpliv in estetsko privlačnost.

Leta 2020 bo uporaba krepkih barvnih dvojic za oblikovanje spletnih strani dobesedno skočila z zaslona in bo eden vidnejših trendov v spletnem oblikovanju. To drznost najbolje simbolizira naraščajoča priljubljenost dvotonskih slik – z uporabo odtenkov dveh kontrastnih barv. Dejstvo je, da se dvotoni odlično ujemajo z minimalističnimi temami, izboljšajo berljivost in pomagajo pri priklicu iz spomina.

Brezplačnih 30 minut

Naročilo na brezplačno svetovanje in priprava ponudbe!