Trendi spletnega oblikovanja v 2020 (1/2)

V dobi, ko si uporabniki v približno 50 milisekundah oblikujejo svoje mnenje o spletnem mestu, je za oblikovalce, tržnike in  lastnike podjetij ključnega pomena, da sledijo najbolj vročim trendom spletnega oblikovanja. Pomembno je vedeti, kako spletno mesto lahko izstopa med množico.

Naslednji trendi vam bodo pomagali pri vsem, kar morate vedeti v letošnjem letu, da bi premagali konkurenco na področju spletnega oblikovanja. Medtem ko se nekateri od teh trendov nadaljujejo iz zadnjih letih z manjšimi spremembami, obstajajo tudi drugi, ki vas lahko presenetijo. Slednji pa so tudi tisti, ki vašemu spletnemu mestu najverjetneje nudijo prednost, ki jo potrebuje. 

Trendi spletnega oblikovanja, ki jih je treba spremljati v letu 2020:

  • Minimalističen dizajn
  • Učinkovita uporaba belega prostora
  • Uporaba chatbotov
  • Mobilna optimizacija
  • Podpora sistemske postavitve CSS Grid
  • Uporaba videoposnetkov 
  • Prilagoditev značilnosti dostopnosti 
  • Prilagoditev govornih ukazov 
  • Uporaba AR
  • Večja osredotočenost na uporabnika

1. Optimizacija hitrosti nalaganja strani

53% obiskovalcev mobilnih spletnih strani zapusti stran, ki potrebuje več kot 3 sekunde, da se naloži. 

Po Googlovi raziskavi so vizualno zapletena spletna mesta dosledno ocenjena kot manj lepa napram enostavnejšim. Glede na potrebo po hitrosti, ki je vse pogostejše pričakovana med uporabniki interneta, skupaj s splošno višjo estetsko vrednostjo, povezano s preprostimi dizajni, je minimalistično oblikovanje eden najbolj vročih trendov spletnega oblikovanja v letu 2020. Torej, če želite prefinjen videz svojega spletnega mesta, naj bo to preprosto.

2. Beli prostor

Pravilna uporaba belega prostora v oblikovanju lahko izboljša berljivost za 20%.

Vse večja uporaba belega prostora v spletnem oblikovanju je tesno povezana z načelom preprostosti. Učinkovita uporaba belega prostora (ki ni nujno, da je bele barve) lahko zagotovi tudi večjo opredelitev obstoječih vizualnih elementov, pritegne pozornost in ustvari občutek razkošja.  Ne pozabimo tudi na funkcionalno korist izboljšanja časa nalaganja strani.

3. Uporaba umetne inteligence (AI) za avtomatizacijo in prilagajanje

82% marketinških voditeljev sprejema AI za izboljšanje svojih strategij personalizacije, medtem ko se 64% zanaša nanjo, da bo omogočila natančnejšo ciljno vsebino.

Glede na to, da bo poslovna vrednost, ustvarjena z umetno inteligenco, do leta 2022 dosegla 3,9 trilijona dolarjev, je pravzaprav malo domen, na katere AI ne bo vplivala. Pri spletnem oblikovanju bo AI pozitivno vplivala na več načinov, zaradi česar je eden najpomembnejših trendov spletnega oblikovanja. Pomagala bo avtomatizirati postopek oblikovanja, oblikovalcem pa bo dala več časa za ideje in inovacije. Spletnim mestom bo pomagala, da postanejo pogovorna – s pomočjo chatbotov. Oblikovanje bo naredila bolj kontekstualno in omogočila osebne in prilagojene izkušnje uporabnikom.

4. Podpora za stranke – Chatbot

90% podjetij poroča o hitrejšem reševanju pritožb z boti.

Medtem ko naraščajočo priljubljenost chatbotov v veliki meri poganja razvoj AI, je to že sam po sebi izrazit trend v letu 2020. Pametni roboti, ki jih poganja AI, so bili vedno boljši pri reševanju zahtevnih poizvedb strank 24/7 v primerjavi s preteklimi avtomatskimi storitvami fiksne baze podatkov. Pričakuje se, da bo do konca leta 2020 skoraj 85% medsebojnih odnosov s strankami potekalo brez človeškega posrednika, vključitev klepetov v spletni dizajn pa bo imela pomembno vlogo pri tem razvoju.

5. Najprej mobilne naprave

85% odraslih meni, da bi moralo biti spletno mesto podjetja na mobilni napravi enako dobro ali boljše od spletnega mesta na namizju.

Statistični podatki kažejo, da podjetja, ki nimajo spletnega mesta, zasnovanega z uporabo mobilnih naprav, izgubijo veliko število strank. Čeprav prilagodljivo oblikovanje spletnih strani ni ravno nov trend, se bodo oblikovalci spletnih strani nanje še vedno zelo osredotočali. Morali bodo zagotoviti, da bodo obiskovalcem spletnega mesta na voljo pomembne informacije, ne glede na to, iz katere naprave ali brskalnika do njega dostopajo, brez izgube v vizualni privlačnosti.

6. Postavitev mreže CSS

Skoraj 94% globalnega prometa na spletnih straneh zdaj podpira sistem postavitve CSS Grid.

CSS Grid, nov način ustvarjanja postavitev v spletu, obstaja že nekaj let, toda ena od ovir pri njegovi razširjeni uporabi je bila omejena podpora zanj v običajnih brskalnikih. Od leta 2017 se to spreminja in utira pot uporabi CSS Grid kot enemu pomembnih novih trendov v spletnem oblikovanju. CSS Grid je še posebej uporaben z vidika odzivnosti mobilnih naprav. S svojo prilagodljivostjo rešuje spletne oblikovalce pred tem, da morajo oblikovati za različne naprave in zagotavlja, da je uporabniška izkušnja odlična, ne glede na velikost zaslona.

7. Oblikovanje gibanja

Na Googlu je 53-krat večja verjetnost, da bo prikazano neko spletno mesto, če vključuje gibanje.

Ena od posledic, da potrošnikom primanjkuje časa, je, da cenijo, če so jim hitro in razumljivo dostopne vse potrebne informacije na spletnem mestu. Uporaba preprostih animacij in GIF-ov pomaga v kratkem času predstaviti zapletene ideje in je bolj privlačna kot preprosto besedilo ali slika. GIF-i imajo manjši učinek na hitrost nalaganja strani v primerjavi z videoposnetki.

8. Video vsebina

72% potrošnikov ima raje video kot besedilo, da se seznanijo z izdelkom ali storitvijo.

Nekatere informacije lažje predstavimo skozi video. Vendar pa tudi pri uporabi videoposnetkov obstajajo vidiki, kot so ustreznost, preprostost in optimizirano trajanje, ki jim bodo morali oblikovalci dati večji pomen, da dobijo popolno vrednost.

9. Optimizacija glasovnega iskanja

Vrednost glasovne trgovine naj bi do leta 2022 skočila iz 2 milijard na 40 milijard dolarjev.

Potrošniki za govorno tehnologijo vse pogosteje uporabljajo predvsem pametne zvočnike in glasovno iskanje na pametnih telefonih. V dobi Siri in Alexe je vključitev glasovnega uporabniškega vmesnika (VUI) za izboljšanje UX-a med najnovejšimi trendi spletnega oblikovanja. Sprejem govornih ukazov v spletnih vmesnikih bo olajšal dostop do spletnih mest z glasovnim iskanjem in pametnimi zvočniki, kar bo drastično spremenilo uporabniško izkušnjo v internetu.

10. Interaktivna vsebina

Interaktivna vsebina ustvari 2x več konverzij kot pasivna vsebina.

Povečan obseg vsebine je občutno povečal število uporabnikov interneta na večino tistega, kar jim je predstavljeno na spletnih straneh. Eden od načinov za boljše sodelovanje je uporaba interaktivnih funkcij, kot so kvizi, igre in ankete, ki imajo dodatno prednost zaznavanja višje kakovosti. Ker razvoj tehnologije olajša dodajanje zapletenih in dinamičnih elementov v spletno oblikovanje, bo interaktivnost v naslednjih nekaj letih ena pomembnejših trendov strategije spletnega oblikovanja. To bo vključevalo tudi nove vrste interaktivnih elementov, kot so integrirani videoposnetki in animirano drsenje po zaslonu.

Brezplačnih 30 minut

Naročilo na brezplačno svetovanje in priprava ponudbe!